Så slipper du det onda

Andnöd, illamående och håll - att löpträna kan ha sitt pris. Men det går att undvika - läs våra tips och lär dig hur.

28 februari 2011 av I FORM

Huvudvärk

Att du får ont i huvudet beror helt enkelt på att du dricker för lite. Vid ansträngning kan kroppen förlora upp till 2,5 liter svett i timmen. Huvudvärk kan också bero på att du tillfälligt har högt blodtryck.

Så undviker du det: Drick rikligt - helst en halv liter vatten en halvtimme före löpturen. Drick på vägen om du springer i mer en timme. Blir pulsen väldigt hög är det viktigt att ta en liten paus.

Akut andnöd

När musklerna ansträngs till det yttersta behöver de energi på momangen. Det får de genom att omvandla socker och fett till energi, en process som kräver mycket syre. Ju större krav du ställer på musklerna, desto mer andfådd blir du.

Så undviker du det: Håll ett tempo där du inte behöver kippa efter andan. Fortsätt att löpträna - kroppen kommer att bli bättre på att transportera runt syre i kroppen för varje dag som går.

Håll

Läkarna vet inte säkert varför man får håll. Det kan bero på att bindvävnaden runt magens organ belastas av den extra fysiska aktiviteten eller av en nyligen intagen måltid. Kanske beror det på att mellangärdets muskler får för lite blod, då tarmarna kräver mycket blod för smälta maten.

Så undviker du det: Värm upp och ät inte precis innan du ska springa. Om du har ätit en stor måltid så vänta två-tre timmar. Att dricka mindre mängder vatten före och under löpningen är också bra. Får du ändå håll i sidan så stanna, ta ett par djupa andetag och sträck dig åt motsatta sidan.

Illamående

Du kan må illa om du har ätit precis innan du ska springa. Magen behöver blod för matsmältningen - och musklerna behöver blod för att springa. Tillsammans kan de lägga beslag på så mycket blod att du börjar må illa. Illamående kan också vara en reaktion på överansträngning.

Så undviker du det: Ät inte två timmar före löpningen. Mår du ändå illa så slå av på takten - det är viktigt att ta kroppens signaler på allvar.

Ömma muskler

När musklerna jobbar hårt så går massor av små muskelfibrer sönder. Det beror på att dina muskler jobbar med att reparera sig själva och bli starka och det är då det kan värka i musklerna och i kroppen.

Så undviker du det: Är du nybörjare kan du knappast undvika ömhet, men du kan minska smärtan genom att äta massor av protein på löpdagen. Musklerna använder protein för att återuppbygga sig själva - ju mer protein det finns i kroppen, desto snabbare går ömheten över. Dessutom ska du stretcha efter turen och hålla musklerna någorlunda varma så att de får massor av näringsrikt syre.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar