Sex och menstruation kan kombineras

Många par lever ofrivilligt i celibat en gång i månaden, när kvinnan har sin mens. Han tror att hon inte har lust och hon tror att han inte har lust.

11 mars 2009

Sex och menstruation?

Frågar man män och kvinnor hur de har det med kombinationen sex - menstruation blir svaren helt olika från de båda könen. Det finns kvinnor som känner extra stor sexlust under mensen. De känner sig kvinnligare och närmare sin kropp just de dagarna.

Så finns det kvinnor som känner sig uppjästa och oattraktiva, och det absolut sista de har lust med under den perioden är sex. De vill hellre vara i fred. Krypa ner i sängen med en bra bok eller bara sjava omkring i ett par gamla joggingbyxor.

Det finns också kvinnor vars sexlust överhuvudtaget inte påverkas av blödningarna. De tycker kanske att det är lite oaptitligt och vill helst vänta ett par dagar eller håller sig till sex under duschen. Det är allt.

Vad männen angår är inställningen till sex under menstruationen lika skiftande. Vissa män tycker att det är direkt äckligt att ha samlag när kvinnan blöder. De har ett mycket estetiskt förhållende till sex och vill helst att flickvännen ska vara superläcker för att tända på henne. Och i den bilden finns inte plats för mens.

Vissa män blir alldeles skräckslagna och mår helt enkelt illa om de ser eller kommer i närheten av blod. För andra är det en rent hygienisk fråga. Det kan t ex vara så att de har dåliga erfarenheter av kvinnor som har slarvat med hygienen under mensen. Det kan för all framtid komma att prägla deras lust att älska med flickvännen eller hustrun när hon menstruerar - trots att hon är jättenoga med sig själv och sin hygien.

Och slutligen finns det män som tänder extra på sin kvinna när hon har menstruation. De finner henne ännu mer kvinnlig och attraktiv än annars.

Ofrivilligt celibat en gång i månaden

Men även om inställningen till sex under menstruationen är mycket individuell så finns det en gemensam närmnare hos män och kvinnor och det är: sex och mens talar man inte om! Därför lever många par i ofrivilligt celibat fyra-fem dagar i månaden när kvinnan har sin mens. Inte för att han och hon har bestämt att det ska vara så utan för att de har uppfattningen att mens och sex är något som inte kan kombineras.

Men man kan reelt leva i en sorts ömsesidigt missförstånd. För kanske är båda egentligen missnöjda med detta påyvingade celibat varje månad. Sexologers erfarenhet är att man inte alltid ska ta för givet att man är helt överens om vad partnern tycker om kombinationen av sex och mens. Därför är det klokt att ibland hålla "parförhållandets timme" och prata om hur man har det.

Ett exempel: Hon kan ha stor lust till sex under mensen men säger inte något till sin partner om det. Hon är rädd för att han ska säga att han tycker hon är frånstötande när hon har mens.

Han kanske skräms av menstruationsblodet men vågar inte säga det rakt ut. Eller också struntar han fullständigt i det. Men det irriterar honom att behöva undvara sexuell samvaro fyra-fem dagar varje månad. Och när ingen av dem säger hur de känner det så händer i varje fall absolut ingenting.

Menstruation är inget hinder för sex

Även om det numera råder större öppenhet omkring kvinnors menstruation är den fortfarande omgiven av tabun och tystnad. Det är ett ömtåligt ämne. Forna tiders myter och tabun om det mystiska blodet som sipprar ut från kvinnans livmoder en gång varje månad bär de flesta fortfarande mer eller mindre medvetet med sig.

Rent fysiskt är det ingenting som hindrar att ha samlag medan kvinnan har sin mens - såvida hon inte dras med så våldsamma menstruationssmärtor att det totalt utesluter alla tanker på sex.

För vissa kvonnor kan sexuell samvaro lindra menssmärtorna - samlaget kan ge en behaglig avspänning båda när det gäller psykiska och fysiska spänningar.

Sä visst kan sex och menstruation kombineras. Vanliga föreställningar om att det är bäst för kvinnan att undvika samlag när hon blöder, att hon är extra utsatt för infektioner i underlivet etc har ingen som helst förankring i verkligheten - förutsatt att båda man och kvinna är normalt renliga förstås.

Risken för graviditet är inte heller så uttalad att man behöver bekymra sig om preventivmedel, vilket kan ge en extra dimension av frihet i den sexuella samvaron. Men risken för att smittas av hiv är större när man har oskyddat samlag under menstruationen eftersom det finns fler virus i omlopp under den perioden. Det betyder inte att man kan slappna av resten av månaden. Sex med kondom är fortfarande enda sättet att undvika smitta. Menstruation eller ej.

Kvinnor är fortfarande diskreta med mensskydd och tamponger

I vissa kulturer betraktas menstruationsblod och en menstruerande kvinna fortfarande som något orent. Och inte minst som något farligt för männen. T ex råder inom en sydafrikansk klan uppfattningen att samlag med menstruerande kvinnor kan betyda att mannen drabbas av mjukt skelett.

Att en menstruerande kvinna är magisk, demonisk och farlig är också en inställning som har härskat i vår kultur. Under medeltiden tillskrevs menstruationsblod och menstruerande kvinnor talrika magiska egenskaper. Kvinnorna betraktades som orena och uteslöts till en viss grad ur gemenskapen, bl a kyrkobesök. Så sent som på 1920- och 1930-talet undersökte amerikanska forskare på fullt allvar om menstruationsblodet var giftigt.

Det tror väl knappast någon i dag. Men efterdyningarna av forna tiders groteska uppfattning om kvinnors menstruation har präglat många kvinnors uppfattning om sin mens. De här fått lära sig att deras menstruation ër äcklig, de är rädda för att blöda igenom kläderna eller lukta illa och vill inte gärna visa sig för partnern när de blöder.

En del kvinnor är också rädda för att det syns på dem att de har mens. Därför ska menstruationsskydden helst vara så tunna att de nästan inte existerar. Och därför är det stora flertalet diskreta när de köper skydd och tamponger, liksom de tar med sig hela väskan ut på toaletten när de ska byta skydd eller tampong.

Menstruationen kan användas som en paus i sexlivet

Det finns kvinnor som använder menstruationen som en ursäkt för att säga nej till sex. En ursäkt som är battre än "Nej, älskling, inte i kväll, jag har huvudvärk."

Då män oftare har lust till sex än kvinnor så kan kvinnan använda mensen som ursäkt för en paus i sexlivet. Hon kan koncentrera sig på sig själv och har en ursäkt för att inte ha sex med honom för hans skull. Och han accepterar att hon är "fridlyst" de dagar hon har sin mens.

Om han har svårt för kombinationen sex-mens medan hon har mycket lust eller tvärtom är det värt att överväga om det inte vore dags att prata igenom saker och ting så att det inte belastar parförhållandet. Kvinnan kan lätt bli sårad om hon avvisas sexuellt när hon har mens. För hon är ju samma person. Det ligger nära till hands att hon känner sig mindre älskad och mindre attraktiv under den perioden. Detsamma gäller mannen. Ingen gillar att avvisas sexuellt.

I alla förhållanden är det viktigt att vare nära varandra. Det förutsätter en vilja till ömsesidighet hos båda man och kvinna att verkligen vilja göra något gott för varandra och inte uteslutande tänka på sina egna luster.

Har han t ex lite svårt för samlag under mensen kan han ju använda kondom. Eller hon kan minska blödningarna genom att sätta in ett pessar som förhindrar en del av blodet att passera. Om man tycker att allt blir lite för äckligt kan ett samlag i duschen vara en utväg.

Menstruation i sig behöver alltså inte vara något hinder för ett skönt och aktivt sexliv. Tycker man om sig själv och har har lust till sex även under menstruationen - varför då avstå?

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar