Man och kvinna ligger i sängen och ser glada ut.
© Colourbox

Sex är en effektiv medicin mot denna smärtsamma sjukdom

Det finns tusentals hälsofördelar med att ha sex. Men visste du att att sex även kan hjälpa mot denna smärtsamma sjukdom?

23 juni 2016 av Anja Bruneskjold

Har du stiftat bekantskap med något så smärtsamt som njursten, blir du sannolikt väldigt glad över den här nyheten. En turkisk studie pekar på att du inte nödvändigtvis måste proppa dig full med medicin om du lider av njursten.

Botemedlet kan istället bestå av regelbundet sex – 3–4 gånger i veckan.

Den lilla studien gjordes på 75 testpersoner som led av njursten av mindre och större grad.

En grupp ombads ha sex 3–4 gånger i veckan och en en annan grupp fick medicin, som normalt ges till män med förstorad prostata. Och den tredje gruppen fick äta vanlig njurstensmedicin.

Så snabbt försvann njurstenarna

Redan efter två veckor kunde forskarna se en reducering av deltagarnas njurstenar. Och speciellt hos gruppen som hade ordinerats sex 3–4 gånger i veckan – här var minskningen anmärkningsvärd.

Det visade sig att 26 av 31 deltagare från sexgruppen hade lyckats bli av med sin njursten. Jämförelsevis var det bara 8 av 23 deltagare som åt vanlig njurstensmedicin som var botade.

Men sex tycks främst fungera som medicin när det rör sig om små njurstenar. I studien var genomsnittsstorleken på stenarna 4,7 millimeter i diameter.

Källa: The National Center for Biotechnology Information

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar