Kvinna och man kysser varandra på kontor.

Det dåliga samvetet efter otrohet minskar om man är otrogen flera gånger, visar en undersökning.

© iStock

Risken för otrohet ökar när det redan har hänt en gång

Din hjärna blir gradvis mer immun mot dåligt samvete efter att du har varit otrogen en gång.

20 september 2017 av Jeanette Linder

En gång otrogen, alltid otrogen, finns det ett uttryck som heter – och kanske ligger det något i det. Nu har i alla fall experter undersökt om man är mer benägen att göra ett snedsteg igen, om man har varit otrogen en gång innan.

Svaret är ja kan experterna konstatera efter att ha gjort ett test där testpersonerna hjärnskannades medan de spelade ett spel med sin partner. Under spelets gång fick de möjlighet att vinna pengar om de kunde tänka sig att ljuga för sin partner, och det visade sig vara en glidande skala. Ju mer testpersonerna ljög, desto större var sannolikheten att de skulle göra det igen.

Enligt experterna beror det på att hjärnan gradvis blir mindre mottaglig för de negativa känslor som det innebär att bedra någon. Det vill säga, om man först får dåligt samvete över att man har varit otrogen mot sin partner så kommer skuldkänslorna inte vara lika starka om det händer igen.

Resultaten ligger i linje med en tidigare undersökning bland 484 män och kvinnor i parrelationer. Här konstaterade experterna att de som hade varit otrogna mot sin partner en gång var hela tre gånger mer benägna att vara otrogna igen, jämfört med dem som aldrig hade gjort ett snedsteg. Det gäller alltså att hålla sig på mattan på firmafesten så att det inte blir till en dålig vana att vara otrogen.

Källa: Nature Neuroscience

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar