Kvinna och man ligger under täcket i en säng.

Det går inte att se, men här ligger du faktiskt och utsöndrar massor av kärlekshormonet oxytocin. 

© Colourbox

Ny forskning: Därför ska du ha ÄNNU mer sex

Det finns tusentals hälsofördelar med att ha mer sex. Men två av dem är VERKLIGEN väsentliga.

30 augusti 2016 av Anja Bruneskjold

Du vet förstås redan att sex är sunt och bara för goda saker med sig. Men har du koll på några av de mest väsentliga? 

Du utsöndrar mer kärlekshormon

Utöver de många endorfiner som hjärnan utsöndrar medan du har sex, så utsöndras också en hel del av det som många kallar för kärlekshormonet. Den mer korrekta beteckningen är oxytocin och hormonet finns bara i mycket begränsad omfattning hos män – men i större mängd hos kvinnor.

Hormonet utsöndras när man har hudkontakt i mer än en halv minut – t ex om man ger sin partner en lång härlig kram. Generellt utsöndras hormonet vid beröring och kan ge en speciell känsla av närhet och anknytning till en annan människa.

Du får upp pulsen

Därutöver får sex pulsen att öka och så sätter det fart på svettproduktionen – lika mycket som vid träning. Och i princip skulle sex kunna ersätta vanlig motion. Problemet är bara att vi inte har sex under så lång tid åt gången.

En fransk studie visar att själva sexakten i genomsnitt varar i 17 minuter. Det kan därför bli ganska utmattande att satsa på ett aktivt sexliv om man vill öka sin puls. Däremot kan du komplettera med lite rolig löpträning. Prova t ex det här enkla knepet som garanterat kommer att göra din löptur mycket roligare.

Andra fördelar med att ha sex är t ex bättre självkänsla och självbild, mindre stress, bättre humör och generell njutning. 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar