Man och kvinna i sängen.

Vågar du lita på din mobil för att ha säkert sex?

© iStock

Kan en app verkligen ersätta p-piller?

Kan man verkligen lita blint på en fertilitetsapp, som forskare nu säger är lika säker som p-piller? Få svaret här!

14 februari 2017 av Birgitte Muldbjerg

Nyligen fick appen Natural Cycles godkänt av en grupp forskare som menade att den är lika effektiv som p-piller, och att det är ett bra alternativ för kvinnor som inte vill ta hormoner. Appen fungerar genom att man knappar in sin temperatur, resultatet av ett ägglossningstest och när man senast hade menstruation, och så berättar appen när man kan ha sex utan att bli gravid. 

Tre engelska organisationer inom sexualitet och fertilitet varnar nu för att välja preventivmedel i form av en app. De menar att det blir för komplicerat för användaren och att mätvärdena blir för godtyckliga, för att man ska kunna lita till 100 procent på resultatet. Och så säger de att appen måste undersökas mer innan forskarna kan rekommendera kvinnor att byta ut sina p-piller.

Appen Natural Cycles används av 150 000 kvinnor i 161 länder, och inte bara i form av preventivmedel. Fertilitetsappen kan också användas för att helt naturligt räkna ut när kvinnan är som mest fertil och med fördel kan ha sex, om målet är att bli gravid. 

Källa: BBC Newsbeat

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar