Förhållandets upp- och nedgångar

Vi förändras hela tiden och det gör även våra relationer. Det som började som en jämspelt relation måste vårdas ömt så att ni inte växer ifrån varandra. Här får du en guide till hur ni har det bra tillsammans genom livets alla spännande faser.

5 mars 2009 av I FORM-redaktionen

Nyförälskade

Allt är rosenrött och du är säker på att du har träffat den rätte. Du ser de allra bästa sidorna hos honom och visar också de bästa sidorna av dig själv.

TIPS: Försök att inte bedöma förhållandet efter hur ni är nu. Ni visar verkligen era bästa sidor. Han tror att han äntligen har mött en kvinna som vill ha sex varje dag. Och hon tror att hon äntligen har mött en man som också älskar timslånga intima samtal om livet, döden och kärleken. För så är det att vara nyförälskad.

Efter 1 år

Nu känner ni varandra bättre och ser den rätta personen genom de rosafärgade, förälskade dimmorna.

TIPS: Respektera att ni är olika. I början fokuserade ni på allt det ni hade gemensamt. Nu börjar ni upptäcka olikheterna. Så ge plats, var generös och försök inte ändra på den andre.

En klassisk konflikt är att han nu verkligen känner att förhållandet är på plats och går bra - och att han då kan lägga sin energi på något annat. Hon tycker däremot att de har ett bra förhållande - och det ska det arbetas på!

Efter 3 år

Djupare behov börjar komma fram, om ni t ex ska ha barn eller ej.

TIPS: Behov kan inte diskuteras - de finns bara. Så det är viktigt att vara ärlig. Hon kan t ex ha ett stort behov av att skaffa barn, men om han inte känner för det ska hon inte slå undan det med att det inte är så viktigt. I hopp om att han kommer att ändra sig.

Efter 5 år

Jippi - nu har två blivit tre! Känslan av gemenskap i förhållandet och av att verkligen ha något gemensamt är på topp.

TIPS: Njut av gemenskapen och "spara" känslan - alltså bevara lyckokänslan över att ha en stark gemenskap, ett gemensamt projekt.

Efter 6 år

Det ligger legoklossar överallt, kläder i alla hörn och dammsugaren står mitt på golvet. Vardagen med ett litet barn kräver många praktiska förändringar i tillvaron. För att inte tala om alla principer som ni måste vara överens om vad angår barnuppfostran. Ska t ex junior själv få slabba med yoghurten vid frukostbordet?

TIPS: Håll igen! Även om du känner dig helt slut av alla praktiska bestyr så kommer du ingen vart om du korrigerar partnern mitt i en konflikt. Har han t ex låtit barnet "slabba" med yoghurten så att hela köket bär spår av det så bit ihop och ta inte upp saken förrän på kvällen när barnet sover. Om du genast börjar torka upp och skälla ut så känner han sig trampad på tårna. Barnet anar då instinktivt att mamma är viktigast - hon bestämmer.

Tänk på att barn förstår ganska tidigt att två människor har olika sätt. Så låt den av er som "börjat" lösa problemet. Principer kan ni diskutera när ni är ensamma.

Efter 7 år

Ni jobbar, sköter hem och barn, ni ser till att det praktiska fungerar. Men närheten och gemenskapen - vart tog den vägen? Och sexlivet ska vi bara inte tala om ...

TIPS: Skapa en god stämning och tänk på varandras behov av både sex och smek. Hon är ofta för trött för sex men vill gärna kramas. Han ids inte kramas för det leder ändå inte till sex - och behovet av närhet tillfredsställs av barnet. Försök med några vuxenkvällar utan barn och glöm inte de dagliga kramarna, pus- sarna och de små ömhetsbevisen.

Efter 8 år

Nu är ni fyra och har blivit en riktig kärnfamilj.

TIPS: Njut av att ni är en familj och har något gemensamt. Det går upp för er att det nu är omöjligt att ha lika nära kontakt med vännerna som innan - särskilt med dem som inte har barn. Å andra sidan blir banden starkare med släkten. Mor- och farföräldrar är viktiga - njut av dem och låt dem vara tillsammans med barnen.

Efter 9 år

Ni har köpt hus, och bil måste ni också ha. Så ekonomin är ansträngd och ni har inte mycket över till nöjen.

TIPS: Prioritera era liv. Vad betyder egentligen något för er och vad kan ni vara utan? Ni hamnar lätt i en ond cirkel där ni både vill ha ett trevligt familjeliv, en stor bil, skönt sexliv, träffa vänner, göra karriär, resa osv osv. Fundera över om utlandsresan verkligen är värd tre månaders övertidsarbete. Känn efter vad som är viktigt - och använd energin och pengarna på det.

Efter 12 år

Det går bättre. Ekonomin är fortfarande ansträngd men ni har lärt att "rätta mun efter matsäcken".

TIPS: Använd energin på barnen, varandra och de vänner ni har. Lek och roliga upplevelser behöver inte kosta en förmögenhet - men ger stor avkastning i form av gemenskap.

Efter 15 år

Ekonomin är stabil igen, jobbet går bra och barnen har blivit tonåringar. Det sistnämnda ger plats till förhållandet igen.

TIPS: Nu har ni inte längre bara varandra att diskutera gränser och barnuppfostran med - barnen vill också vara med och bestämma och ställer sina krav. Det gör det ännu svårare - och tydligare - om ni inte är överens om deras uppfostran. Var först helt överens själva innan ni sätter gränser och ställer krav på barnen. De är experter på att upptäcka små oöverensstämmelser och att använda dem till att pressa fram ett beslut som bara kommer från ena föräldern.

Efter 20 år

Ekonomin är okej, familjelivet går i sina inkörda spår. Men kanske är allt vardag och rutin - till och med sexlivet har blivit tråkigt.

Tips: Res bort tillsammans, gör något för varandra och sexlivet. Annars finns det risk för otrohet. Det är så lätt att plötsligt falla för spänningen och friheten när du är borta från hemmet, t ex på en kurs.

Efter 25 år

Ni har det bra som familj, men nu flyttar barnen hemifrån. För vissa ger det en stor frihet - andra känner tomhet. Är barnen det enda ni har haft gemensamt börjar det märkas nu.

Tips:

Se till att ha ett nätverk av egna vänner, så att ni kan gå ut på egen hand och komma hem med några impulser. Dessutom är det viktigt att ni försöker använda den tid ni nu har fått till skänks åt att göra saker tillsammans.

Efter 35 år

Ni har vant er vid ett liv utan barn och ni ska snart pensioneras. Ni har varit tillsammans i många år och kommer förmodligen aldrig att lämna varandra. Men trivs ni fortfarande?

Tips: Nu är det ännu viktigare att ha egna intressen och vänner - ensamtid så ni inte hela tiden nöter på varandra. Kan ni fortfarande komme hem med impulser och idéer - ja, då har ni ett bra förhållande.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar