Sexig kvinna.

Forskarna har löst orgasmmysteriet.

© iStock

Därför får vi kvinnor orgasm

Forskarna har i åratal undersökt varför kvinnor egentligen får orgasm.

22 augusti 2016 av I FORM-redaktionen

Mäns orgasm är som regel förknippad med utlösning och är därför biologiskt sett logisk. Men nu avslöjar amerikansk forskning att även kvinnors orgasm en gång i tiden var förknippad med förmågan att föra släktet vidare. 

Forskarnas teori är att den kvinnliga orgasmen härstammar från våra förfäder långt tillbaka i tiden, då den var nödvändig för att äggen skulle lossna från äggstockarna. 

Så är även fallet för katter och kaniner och forskarna menar att ägglossningen tidigare var ett resultat av hormonella förändringar i samband med orgasmen. 

Är orgasmen på väg bort?

Under hundratusentals år har vi utvecklat ett sätt att få ägglossning automatiskt – orgasm eller inte. Det sker varje månad mitt i vår cykel. I samband med den här utvecklingen har även klitoris flyttat sig rent fysiskt, så den har blivit svårare att stimulera. 

Orgasmen har vi dock fortfarande glädje av. Om den har kommit till för att stanna för alltid vet vi dock inte riktigt. En del forskare menar att den även har andra syften – som att t ex knyta band mellan människor och därmed stärka deras parrelation. 

Källa: Journal of Experimental zoology – Molecular and Development Evolution. 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar