Återfinn passionen

Passionen blir det lite si och så med när smutsiga strumpor, tvätt och vardag är ett faktum. Det tror nog många. Men det är fel. Det är inte vardagen som tar död på passionen. Det är vi själva. Som tur är, är det också vi själva som kan blåsa liv i den igen. Läs hur - och upptäck att vardagen också kan vara het och underbar.

8 juli 2015 av I FORM-redaktionen

Vi känner alla till passionen - åtminstone från film, tidningar och böcker. Många har till på köpet också upplevt passion och varit passionerat besatta - ett tag.

Men för de flesta blir passionen aldrig en fast ingrediens i förhållandet. Vi har nog en benägenhet att tro att passionen automatiskt försvinner när förhållandet har blivit mer stabilt och vardagen fylls av grå och trista måsten.

Men kanske är det inte en naturlag att lidelsen klingar av. Kanske är det inte heller kärestans dåliga vanor i badrummet eller hans oromantiska rapande vid matbordet som får den att försvinna. Kanske är det i stället vår egen bristande förmåga att upptäcka och ta till vara passionerade ögonblick som är orsaken. För passionen har egentligen något att göra med hur vi själva förhåller oss till livet.

Och passion ger ditt liv mening

Om du drömmer om att sätta fart på lidelsen kräver det både att du tar ansvar och själv gör en aktiv insats - genom att t ex ge dig tid att vara något för din partner.

Men det krävs också att du vågar kasta loss. Det är lätt att låta sig ryckas med i en het förälskelse. Men det är svårt att fortsätta vara sårbar och givande när förälskelsen inte längre håller passionens låga brinnande. Det är då vi måste bevisa att vi vågar ge oss hän. För det är då vi på allvar riskerar att bli avvisade.

Men det är också då vi kan få ett helt nytt innehåll i livet. Barbara de Angelis skriver i en av sina böcker att "passion är en inre energikälla som är stark, kärleksfull och god, en energi som när den får lov att strömma in i ditt liv, fyller varje upplevelse, varje samspel med vitalitet, magi och mening."

Hon menar att vi alla längtar efter passionen för att den är en källa till livsenergi - att känna att man verkligen lever. Och om vi inte kan finna den i vårt eget liv är den lätta lösningen att få den tillförd utifrån - t ex genom att engagera sig i en fotbollsmatch eller en romantisk film.

Passion förpliktar

Om du vill återfinna passionen räcker det inte att ha en passionerad käresta med Brad Pitt-look. För passion är mer än en fysisk attraktion. Passionen kräver också att du ska säga ja till ett liv med förpliktelser och ansvar.

Om du verkligen går in för ditt jobb, din partner, dina barn, din katt eller kanske alltihop på en gång får du ett passionerat förhållande till hela eller delar av ditt liv.

Och även om det kan verka lite fattigt att bara ha ett passionerat förhållande till sin katt så är det dock psykiskt sundare än att inte alls känna passion.

Om du däremot känner att din partner, katt eller ditt arbete egentligen kunde bytas ut - ja, då befinner du dig i den likgiltighetens öken där varken passion eller gnista kan leva.

I så fall begränsar sig den energi du lägger i ditt förhållande förmodligen till ren plikt som t ex att få hushållet att fungera. Du vill inte lägga ner energi på att skapa mer innehåll i ditt förhållande. Och detsamma gäller dina känslor. Där vill du inte heller investera något genom att t ex öppna dig och göra dig sårbar.

Men sårbarhet är ovillkorligen en del av passionen. Om du t ex har ett passionerat förhållande till din katt lider du om den blir överkörd. Men du lider också om den plötsligt inte vill att du kelar med den längre. Men om du struntar i katten bryr du dig inte om det. Du slipper känslomässigt besvär.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar