Förvånat par, ligger i sängen.
© iStock

7 märkliga saker du inte visste om sex

Kroppen är lite av ett mysterium – speciellt i samband med sex, där den kan hitta på de mest underliga saker. Vi har samlat 7 märkliga saker som din kropp gör före, under och efter sex.

29 mars 2017 av Cecilie Dumanski

Vad händer med kroppen när du har sex?

Kroppen kan uppföra sig märkligt i samband med sex. Visste du t ex att orgasm förlamar din hjärna? Se också 6 andra överraskande saker!

1. Högt kolesterolvärde försämrar sexet

Enligt forskare upplever ofta män med ett högt kolesterolvärde att de har svårt att få erektion, medan män med lågt kolesterolvärde inte har några problem med att få stånd. Det kan därför vara idé att äta sig till ett sundare kolesterolvärde.

2. Upphetsning tar bort dålig lukt

Så snart du och din partner har kommit igång mellan lakanen är svett och dålig lukt plötsligt inte lika ofräscht som det kanske är på gymmet eller bussen. Enligt holländska forskare tar den sexuella upphetsningen bort en del av den vanliga reaktionen på dålig lukt.

3. Sex förbränner kalorier

Orkar du inte träna? Då kan du förbränna kalorier med en omgång sex. Kanadensisk forskning visar att män och kvinnor faktiskt förbränner hela 4,2 respektive 3,1 kalorier per minut mellan lakanen.

4. Upphetsning minskar smärta

Har du också upplevt att bett, smisk och klösningar gör mindre ont under sex? Det finns det en bra förklaring på. Hjärnskanningar visar nämligen att det område i hjärnan som förknippas med smärta, lyser upp under en orgasm. Det kan betyda att det finns ett samband mellan smärta och njutning, och att smärttröskeln helt enkelt blir högre under sex.

Sex är både sunt och härligt. Men det kan också vara svårt att prata om. Här går vi igenom en rad funderingar kring sex, så du kan ha ett sunt och härligt sexliv. 

5. Kroppen får röda utslag under sex

Några överraskas av röda utslag på kinder, bröst eller könsdelar efter samlag. Men den sexuella rodnaden är en naturlig och kroppslig reaktion på ökad blodcirkulation och hudtemperatur.

6. Orgasm förlamar hjärnan

Hjärnskanningar visar att när du får orgasm så slår den del av hjärnan som styr känslor av oro och rädsla ifrån till fördel för total hängivenhet. Även kroppens rörelser blir okontrollerade när du närmar dig klimax.

7. Intimitet efter sex ökar tillfredsställelsen

Kyssar, smek och komplimanger efter sex ökar tillfredsställelsen och suget efter mer, visar undersökningar. Så ni är inte klara även om om ni har uppnått klimax.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar