Sex, parrelation.

Även om du helst ligger kvar i sängen efter sex, kommer ditt underliv att tacka dig om du gör några saker.

© iStock

4 saker du inte får glömma efter sex

Har du en ”efter sex-rutin”, kan den skona dig från många irriterande saker. Vi ger dig fyra goda råd – och guidar dig på vägen.

4 januari 2017 av I FORM-redaktionen

Du har säkert koll på vad du ska göra under sex, men vet du också vad du ska göra efter? Efter en omgång i sängen kan huden runt dina könsdelar vara svullen, öm och irriterad, men det finns det lyckligtvis bot för. Vi bjuder på fyra goda tips som kan hålla obehaget borta. 

1. Gå och kissa

Det är kanske inte det första man tänker på efter sex, men det är en god idé om du vill undvika urinvägsinfektion. Under akten riskerar du att tillskansa dig främmande bakterier från din partner, men ett toalettbesök efter sex sköljer snabbt bort de värsta bakterierna. 

LÄS OCKSÅ: Så förebygger du urinvägsinfektion 

2. Torka dig försiktigt

God hygien är A och O efter sex, då din vagina är i riskzonen för att fler bakterier ska tränga in. Torka dig försiktigt mellan benen med en fuktig tvättlapp, men undvik att använda en tvål med högt pH-värde. Bra är också att torka bakåt, så slipper du få fram bakterier som klättrar upp genom urinröret.

3. Ta på rena underkläder

Även om du har dina använda trosor nära till hands så ta gärna på dig ett par rena trosor – då hindrar du bakterierna från att växa till. Men undvik tättsittande och syntetiska underkläder, då dessa stänger inne fukten och ökar risken för svamp. 

4. Ät en skål yoghurt

Yoghurt har ett högt innehåll av mjölksyrabakterier, som kan förebygge svampinfektioner. Äter du en skål yoghurt efter sex kan du återuppbygga din naturliga bakteriesammansättning där nere. Och vem vet, det kanske ger dig energi för en ny omgång? 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar