Kvinna smygäter choklad.

Sluta småäta choklad. Tänk bara på en skog så försvinner sötsuget.

© iStock

Tänk på en skog och bli av med chokladsuget

Se här vad du ska göra när du blir sugen på choklad!

22 mars 2017 av Inge Eriksen

När suget efter choklad gör sig påmint kan det nästan vara omöjligt att få det att försvinna. Men nu har australiensiska forskare knäckt koden. 

Knepet är att så fort chokladsuget kommer, tänka på något annat som stimulerar dig. T ex att du går en skön promenad i skogen .

Forskarna vid Flinders University i Australien utgick ifrån att om vi blir sugna på något, t ex choklad, så förstärks detta sug om vi samtidigt har mentala bilder av god choklad.

Tänk på något du gillar 

Med detta som bakgrund satte forskarna igång två försök. Ett försök där forskarna uppmanade försökspersonerna att distansera sig från tankarna på choklad. Och ett försök där deltagarna ombads föreställa sig att de blev stimulerade av något annat trevligt, som t ex att gå en promenad i skogen. 

Deltagarnas tankar på choklad mättes både före och efter de två försöken. Båda metoderna visade sig fungera, men den sista metoden var särskilt effektiv hos de personer som ofta var våldsamt sugna på choklad och som gärna ville bli av med suget. 

Reagera direkt

Nästa gång du blir extremt sugen på Marabous schweizernöt eller liknande, gäller det alltså att mentalt fly ut i skogen så fort suget dyker upp. 

Det med tiden är viktigt. Forskarna betonar nämligen att metoden är effektivast om du distraherar ditt chokladsug första gången det gör sig påmint.

De australiensiska forskningsresultaten är publicerade i tidskriften Appetite. 

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar