Två kvinnor tar en selfie.
© Colourbox

Så mycket avslöjar din Instagramprofil om din hälsa

De bilder du lägger upp på sociala medier berättar mycket mer om din mentala hälsa än du själv kanske tänker på.

29 augusti 2016 av Cecilie Dumanski

En ny amerikansk undersökning, som baseras på nästan 44 000 Instagrambilder och 166 frivilliga, visar att det finns ett klart samband mellan din mentala hälsa och de redigeringsfilter du använder när du delar bilder på sociala medier.

Bildredigeringen kan faktiskt avslöja om du lider av en depression – långt före du själv upptäcker det eller en läkare ställer diagnosen. 

Blå, grå och mörka filter är de värsta

Undersökningen visade att de frivilliga som delade bilder i blå, grå och mörka nyanser ofta hade depressiva tendenser. De filter som typiskt användes var "Willow", "Crema" och "Inkwell", där det sistnämnda låg i topp. 

I motsats till detta delade de icke-deprimerade frivilliga mer färgstarka bilder med filtren "Hefe", "X-pro II" och "Valencia", där det sistnämnda framstod som en favorit. 

Dessutom delade de icke-deprimerade frivilliga typiskt bilder med fler ansikten, medan de deprimerade generellt hade färre ansikten på bilderna. Ett klassiskt exempel på att personer med depression interagerar mindre i större sociala sammanhang. 

Snabbare diagnos

Forskarna hoppas nu att man med stöd av undersökningen kan använda speciella Instagrambilder för att snabbare diagnostisera deprimerade och olyckliga människor.

Det är dock viktigt att understryka att man inte alltid kan bedöma människors mentala hälsa utifrån de bilder de delar på Instagram och andra sociala medier. 

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar