Kvinder, der keder sig.

Ja, du kan faktiskt dö av tristess, visar forskning. 

© iStock

Så farligt är det att ha tråkigt

Du ska helst inte sitta för länge och stirra in i väggen, menar experterna. Se här varför det är farligt att ha tråkigt.

30 augusti 2017 av Jeanette Linder

Gäääsp! Du har en lång, regnig söndag framför dig utan några planer och du har ingen aning om vad du ska hitta på för att få tiden att gå. Men det finns goda skäl till att hitta på något som kan hålla dig sysselsatt, för det kan faktiskt vara farligt att ha alltför tråkigt. 

Enligt studier påverkar tristess nämligen din hälsa på flera sätt. För det första har du en större tendens till att kasta dig över fet mat när du känner dig uttråkad. Det konstaterar en studie där psykologer jämförde 140 testpersoners humör och hur matintag. Resultatet visade tydligt att när testpersonerna var uttråkade så åt de generellt fler kalorier och mer fet snabbmat än när de inte hade tråkigt.

LÄS OCKSÅ: 10 symptom på depression

Men fler extrakilon är inte den enda nackdelen. Det värsta är att du faktiskt kan "dö av att ha tråkigt". I en undersökning fick 7 500 personer rapportera hur uttråkade de var varje dag under en period och när forskarna 15 år senare följde upp resultaten så hade tristessen haft en ... ja, tråkig effekt. 

Det visade sig att flera av de deltagare som var mest uttråkade hade dött, jämfört med dem som aldrig var uttråkade. Dock var det inte nödvändigtvis tristessen i sig som hade orsakat dödsfallen, förklarar forskarna. Generellt rökte och drack folk även mer när de inte hade något att göra.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar