Runner’s high är mätbart

Forskning har visat att bland annat mängden endorfiner som sätts i samband med humör, känslor och välbefinnande ökar i samband med löprundor.

10 maj 2010 av I FORM-redaktionen

Tidigare har det inte varit möjligt att bevisa lyckoämnenas positiva effekt, men 2008 gjorde forskarna ett genombrott.

Ett av de mest studerade lyckoämnena är ämnet endorfin. Det utsöndras från hypofysen och ryggmärgen och är det ämne som ger upphov till runner’s high – en känsla av att kunna springa för alltid. Helt sensationellt dokumenterades fenomenet vetenskapligt i februari 2008 av en grupp forskare vid universitetet i Bonn, Tyskland, däribland Henning Boecker.

Mängden endorfiner ökade

Forskarna skannade i flera omgångar hjärnorna på en grupp långdistanslöpare före och efter att de sprungit längre sträckor. De intervjuade även löparna och mätte blodets innehåll av endorfiner. Resultaten visade att löprundorna ökade mängden endorfiner och att aktiviteten i hjärnans limbiska och prefrontala områden ökade betydligt. Det är dessa områden som sätts i samband med humör, känslor och välbefinnande.

Därför blir du hög av endorfin

Endorfiner är signalsubstanser i hjärnan av typen neuropeptider. När kroppen utsätts för smärta eller belastning, skickas meddelanden till hypofysen, som sedan startar produktionen av endorfiner.

Endorfinerna transporteras sedan vidare till nervceller i hela hjärnan och ryggmärgen. Endorfinerna fungerar hämmande på de nervceller som de binder sig till och ger dem en morfinliknande effekt, vilken bland annat påverkar uppfattningen av smärta och humöret.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar