Jord gör dig glad

Det finns stor anledning till att barn blir glada av att leka med lera och att i varje fall vissa av oss får en kick av trädgårdsarbete.

16 juli 2016 av I FORM-redaktionen

I jorden finns en bakterie som gör dig på gott humör. Det är forskare från Bristol University i England som har kommit fram till att jord innehåller bakterien Mycobacterium vaccae. Den har visat sig (på möss) stimulera hjärnans produktion av det goda humör-skapande hormonet serotonin. Försök på cancerpatienter som utsattes för bakterien visar att patienterna får bättre livskvalitet. Lyckligtvis är det inte nödvändigt att äta jorden för att få glädje av Mycobacterium vaccae-bakterien, för den utsöndras också i en flyktig form som vi kan inhalera.

Andra sunda skäl att få jord under naglarna


  • Fysisk kontakt med naturen, t ex trädgårdsarbete, jordgubbsplockning eller klappa en kanin, ökar produktionen av hormonet oxytocin som bl a minskar stress.

  • Solljus ökar produktionen av signalämnet serotonin, som bl a förebygger stress, förbättrar humöret och minskar aptiten. Av serotonin bildas ämnet melatonin, som bl a är stressförebyggande, förbättrar sömnen, stärker immunförsvaret och kan förebygga cancer.

  • En timmas vanligt trädgårdsarbete förbränner ca 250 kalorier.

  • Regelbunden vistelse i naturen förlänger livslängden.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar