">
Leende kvinna med tecknad gloria och änglavingar.

"Min moral är nog lite bättre än andras", tänker du enligt en ny undersökning. Men roligt nog tänker vi alla så ...

© iStock

Här tror du att din moral är bättre än andras

Och vi andra tänker precis likadant om oss själva ...

8 april 2017 av Inge Eriksen

Handen på hjärtat – tycker du att du har bättre moral än andra? Svarar du ja är du helt normal, för så tycker de flesta om sig själva. 

Det är bara alla andra som kör för fort, är otrogna, fuskar i kortspel, köper svart arbetskraft och blundar när en främling behöver hjälp. Så skulle du aldrig göra ... 

Mer trovärdig och högre moral

Det är en studie från University of London, som har undersökt folks uppfattning av 30 olika karaktärsdrag hos dem själva och andra.
Generellt har vi människor en tendens att bedöma oss själva högre i förhållande till andra. Detta bekräftades i studien, där speciellt moraluppfattningen skiljde ut sig. För i stort sett alla var övertygade om att de själva var lojalare, mer trovärdiga och hade en bättre moral än andra. 

Och vad är det med det? Tänker du kanske. Vad gör det om jag känner mig lite bättre än jag egentligen är?
Ja, ironiskt nog kan en av nackdelarna med att sätta sin moral högre vara en tendens till att göra något omoraliskt och mena att "du får lov att göra det", eftersom du generellt uppför dig så ordentligt. Detta bekräftas i en annan undersökning. 

Skyddar dig mot lögner

Omvänt kan en hög trovärdighetsuppfattning av dig själv hjälpa till med att skydda dig. För om du tror att andra är mindre trovärdiga, bemöter du andra med en viss skepsis, vilket minska sannolikheten för att du ska fall offer för lögner och lurendrejeri. 

Studien är publicerad i tidskriften Social Psychological and Personality Sciences. 

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar