Kvinna torkar näsan.

Nästa gång du är förkyld kanske du ska be dina väninnor att komma på besök.

© iStock

Förkylning upplevs värre om du känner dig ensam

Förkylning och ensamhet är ingen bra kombination, visar forskning.

7 april 2017 av Maria Albøg Jespersen

Täppt näsa, våldsam hosta, kraftiga nysningar och andningsbesvär kan ta andan ur de flesta. Men symptomen kan faktiskt upplevas ännu värre om du samtidigt känner dig ensam.

Det är slutsatsen i en amerikansk studie, där forskare från Rice University har undersökt sambandet mellan ensamhet och risken att bli förkyld.

I undersökningen delades 213 friska vuxna in i grupper – bl a utifrån storleken på deras sociala nätverk. Därefter fick testpersonerna ta näsdroppar med förkylningsvirus och tillbringa fem dagar i karantän, där de skulle notera sina symptom och värdera dem på en skala mellan 1–5.

75 procent blev förkylda

Totalt blev 159 av testpersonerna förkylda, varav dem som rapporterade om de värsta symptomen var mest ensamma.

När forskarna undersökte mängden slem hos testpersonerna gav det dock inget stöd för att konstatera att de ensamma personerna var sjukare än de som inte kände sig ensamma.  

Undersökningen kunder inte heller påvisa att de ensamma testpersonerna var mer mottagliga för förkylningsvirus än andra. 

Dessutom konstaterade forskarna att storleken på ens sociala nätverk inte var utslagsgivande i förhållande till symptomen. Det avgörande var istället hur testpersonerna hade det med sina sociala relationer

Forskarna bakom undersökningen är emellertid försiktiga med att konstatera ett direkt samband mellan ensamhet och upplevelsen av symptom, då även andra faktorer kan påverka, som t ex sömnbrist och stress.

Källa: The Guardian   

Sätt press på kalorierna! Klicka här och få ett träningsset som passar perfekt till svettiga träningspass. Ett supererbjudande tillsammans med I FORM.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar