Kvinna städar.

Lyckan är städhjälp, visar en undersökning bland invånare i Danmark, Holland, USA och Kanada. 

© iStock

Du kan köpa dig till lycka

Du blir mycket lyckligare av att lägga pengarna på städhjälp än på en dyr väska, visar en ny stor undersökning.

4 oktober 2017 av Jeanette Linder

Det är en skröna att man inte kan köpa lycka för pengarna. Det gäller bara att man lägger dem på rätt saker. Enligt experter blir du nämligen en gladare människa av att köpa städhjälp, hyra in en trädgårdsmästare eller något annat som kan ge dig mer fritid, än att köpa materiella saker. 

I en undersökning har man frågat över 6 000 personer från Danmark, Holland, USA och Kanada vad de lägger pengar på för att köpa sig mer fritid och i sådana fall hur mycket per månad. Deltagarna tillfrågades också om hur nöjda de generellt var med sina liv och i hur hög grad de kända sig pressade på tid. Resultaten visade på en tydlig tendens till att människor generellt är lyckligare när de köper sig till mer tid, istället för att lägga pengar på möbler, kläder, väskor och liknande.

I en annan studie fick testpersonerna lägga 250 kronor på en tidsbesparande service ena helgen och ett materiellt köp den andra. Slutsatsen var densamma: Testpersonerna kände sig gladare den första helgen än helg nummer två.

Saknar du inspiration till hur du kan köpa dig mer fritid, får du några förslag här:

1. Handla dagligvaror på nätet och få dem hemlevererade.

2. Skaffa någon som kommer och städar åt dig.

3. Få grannens barn att klippa gräset.

4. Köp sund take away till kvällsmat.

5. Hyr in någon händig person som kan fixa trasiga småsaker, rensa takrännor, hänga upp lampor och andra praktiska saker.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar