© Colourbox

De här ljuden ökar din aptit

Har du tänkt på att ljud kan påverka din aptit? Inte? Läs då mer här!

12 april 2016 av Anja Bruneskjold

Du trodde kanske att ljudet av bacon som steks eller något annat gott som sjuder i grytan, är det som kan få det att vattnas i munnen. Men ny forskning visar att andra ljud kan påverka din aptit mycket mer än du visste om.

Det visar sig att om man äter i en miljö med mycket ljud, t ex framför tv:n eller vid radion, så kan det sluta med att man äter mycket mer än man hade tänkt sig.

Men det är inte det mest överraskande. Ny forskning tyder nämligen på att om du äter på något som krasar mycket, så kan det också sluta med att du äter för mycket. Orsaken är att du inte kan höra dig själv tugga maten. De egentliga tuggljuden hörs inte för krasandet.

Lyckligtvis kan du genom att vara medveten om detta, ändå låta bli att äta för mycket när du äter i ljudliga miljöer eller tuggar på något hårt.

Forskarna bakom studien menar att man bör vara uppmärksam på ljuden runt omkring när man äter, samt vilka ljud som maten man äter avger. Både för att vara närvarande i nuet och njuta av maten, men alltså också för att ha koll på hur mycket man äter.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar