Två unga kvinnor tar en selfie tillsammans på toaletten.

Tjejer är flockdjur och vill helst inte gå på toaletten ensamma. Det finns dock ett undantag ...

© iStock

Därför går tjejer på toaletten ihop

Varför kan tjejer aldrig kissa själva? Här är svaret!

18 mars 2016

Är du tjej har du garanterat gjort det massor av gånger. Och är du kille har du säkert undrat över det. För lika naturligt som det är för oss tjejer att gå på toaletten tillsammans, lika märkligt tycker många män att det är.

Hos våra vänner på Illustrerad Vetenskap (kvinnor, förstås!) har man fått tag i flera experter för att få en förklaring på fenomenet.

Enligt lektor Dorte Kousholt vid Danmarks institut för pedagogik och utbildning (DPU) är de gemensamma toalettbesöken en signal om en särskilt nära relation.

»Det är en bekräftelse på att vi har något speciellt, som jag inte skulle göra med någon annan av de sju tjejerna i klassen. Det är något som signalerar en form av exklusivitet,« säger Dorte Kousholt.

Det finns dock gränser

Kousholt tillägger dock att det finns gränser för vad tjejer vill dela med sina väninnor.

»Det finns små nyanser som signalerar att det är okej att gå med, så länge man bara ska kissa, men det stannar alltså där,« säger hon.

För att vara väldigt tydlig: kvinnor går bara på toaletten ihop om de ska kissa. Går de själva kan det handla om nummer två.

Snart är det männens tur

Detta är faktiskt något som unga män också snart kommer att se sig själva göra, enligt fil. dr Ulla Højmark Jensen.

»Inom de närmaste 5–10 åren kommer det att vara lika okej för unga män att gå på toaletten ihop och skratta och prata,« säger forskaren till Illustrerad Vetenskap.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar