Kvinna vid skrivbord funderar.

Oroa dig inte för att du glömmer saker – det betyder att din hjärna fungerar bra!

© iStock

Därför är det bra att vara glömsk

Det är inte bara viktigt för hjärnan att komma ihåg saker – utan också att glömma dem, menar forskare. Det hjälper dig att fatta rätt beslut i din vardag.

5 juli 2017 av Jeanette Linder

Hm, vad var det egentligen jag gjorde i tisdags? Och vad är det nu han heter, den där skådespelaren? Om det ofta känns som att din hjärna är ett stort svart hål så var inte orolig. Det betyder inte att du håller på att bli senil utan är snarare ett tecken på att din hjärna fungerar optimalt. Det menar i alla fall forskarna bakom en ny studie. Enligt dem är det inte bara förmågan att minnas som är viktig, utan också i hög grad förmågan att glömma.

Om din hjärna är fylld med irrelevanta detaljer och oviktiga minnen blir det svårare för dig att fokusera på det som är viktigt. De saker som gör att du kan fatta ett välgrundat beslut. Enligt forskarna är det alltså viktigt att hjärnan städar undan fakta som du inte ska använda, och i stället lagrar den information som har betydelse för ditt agerande i verkligheten.

Tidigare studier av minnet har i huvudsak handlat om förmågan att minnas, men med den här studien har man nu också fokuserat på förmågan att glömma. Det är just samspelet mellan de två som gör det möjligt för oss att fatta välgrundade beslut, menar forskarna.

Vilken information hjärnan ska få glömma kan skilja sig från person till person. Det beror på om det är information som du kan få användning för igen. Det är till exempel smart för en medarbetare på en stor livsmedelsbutik att glömma de hundratals kunder hon möter varje dag, medan det för ägaren till en liten serveringsvagn kan vara en god idé att komma ihåg sina stamkunder.

Källa: Neuron

Känner du till de första symptomen på demens?

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar