Bekymrad kvinna.

Människor som oroar sig mycket, klarar sig ofta bra på jobbet. Bland annat för att de söker mycket information om sina problem, visar ny forskning.

© iStock

Därför är det bra att oroa sig

Det är inte alltid slöseri med tid att oroa sig. Faktiskt finns det ett flertal fördelar med att vara en orolig själ, visar forskning.

21 maj 2017 av Maria Albøg Jespersen

Vad händer om jag blir av med jobbet? Tänker min partner lämna mig? Eller tänk om jag blir sjuk? Många stressar upp sig själva genom att oroa sig för framtiden, för sådant som kanske aldrig kommer att hända. 

Många tycker samtidigt att det är slöseri med tid och hjärnkapacitet att oroa sig för något som du ändå inte kan göra något åt. Men det är faktiskt långt ifrån all oro som är destruktiv och meningslös. 

Enligt en amerikansk studie kan oro nämligen både ha motiverande och skyddande effekter. 

Oro främjar handling

När vi är oroliga är det vanligen ett tecken på att vi befinner oss i en situation som kräver handling. Det får oss att tänka i lösningar, som kan minska vår oro. os til at tænke i løsninger, der kan reducere vores bekymringer. Till exempel har oro bidragit till användningen av säkerhetsbälte och solkräm.

Oroliga själar planerar ofta sin vardag mycket noga, liksom de ofta söker information om sina problem. Förutom att du lever sundare är sannolikheten också större att du klarar dig bra på jobbet, om du oroar dig mycket. 

Dessutom kan oro även skydda mot depression, visar studien. Genom att förbereda dig på att saker och ting kan gå fel, upplever du en större glädje när du faktiskt lyckas. 

Psykologiprofessor Kate Sweeny från University of California, som står bakom studien, förespråkar dock inte överdriven oro. Men hon hoppas att studien kan lugna dem som inte kan låta bli att oroa sig, säger hon till sciencedaily.com

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar