Bekymrad, blond kvinna tittar åt sidan medan hon håller en hand under hakan.

Det kan påverka hur du mår mentalt om du är B-människa, visar forskning. 

© iStock

B-människor har större risk för depression

Är du också B-människa? Då borde du kanske läsa mer här.

3 oktober 2017 av Anja Bruneskjold

Hör du också till dem som föredrar att lägga dig sent OCH sova länge så är du i riskgruppen för att få en depression. Ännu värre är det om du samtidigt lider av 2-diabetes.

LÄS OCKSÅ: 10 symptom på depression

I en studie som nyligen presenterades i Orlando har man undersökt humör och sovvanor hos 476 deltagare från Chicago respektive Thailand. Forskarna menar att det är viktigt att flera kulturer är representerade då t ex sovvanor kan variera på olika platser på jorden.

I båda grupperna kunde man se att de deltagare som man kallar B-människor visade fler symptom på begynnande depression jämfört med de deltagare som var A-människor. Forskarna hade här även tagit hänsyn till ålder, sömnkvalitet och andra saker som kunde orsaka depression.

För personer som både är B-människor och samtidigt lider av typ 2-diabetes kan det vara svårt att ta hand om sin diabetes. Det kan vara svårt att kontrollera att allt står rätt till och mängden glukos i blodet kan vara extra svår att hålla koll på.

Forskarna bakom studien vill gärna undersöka sambandet mer innan de kommer med en tydlig slutsats. Men förhoppningsvis kan det hjälpa läkare och patienter att ha bättre kontroll över deras typ 2-diabetes. Och kanske kan både ljusterapi och melatonin vara till nytta för människor med en tendens till depression.

Generellt kan det alltså vara en fördel att försöka ändra dygnsrytm, om du är en utpräglad nattuggla. Både A- och B-människor är dock i riskzonen för att få en depression om de lider av sömnproblem, visar studien.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar