After holiday blues

Det är ett antiklimax att komma hem. Ditt hem är trist. Kontoret är översvämmat av obesvarad post. Vädret är dåligt. Och dessutom har du blivit dummare och fetare.

Lösning:


VIKTIGAST! Du får aldrig komma hem kvällen innan du ska börja arbeta igen. En semester förstör alla rutiner och rutin är det som hjälper dig igenom en hård vardag. Före semestern är rutin något negativt. Efter semestern kan du inte klara dig utan den.

Du måste dessutom ha tid att fylla på kylskåpet, tvätta kläder och skicka de vykort du skrev under resan men glömde att skicka. Sedan måste du få in din sömnrytm. 14 dagars fest får din inre klocka att gå fel. Det kan du bara vända genom att några dagar stiga upp vid samma (tidiga) tidpunkt som när du ska till arbetet. Och gå och lägga dig när du är trött.

Efter 14 dagars semester är du dummare än före avresan. Undersökningar visar att din hjärna precis som din kropp måste motionera för att hålla sig i form. Det betyder att om ditt jobb kräver ett visst mått av abstrakt eller kreativt tankearbete, så kommer du efter 14 dagars stekning i solen sakta men säkert bli dummare.

När du kommer tillbaka till jobbet uptäcker du att du inte alls har fått det överskott och den överblick av semestern som du hade väntat dig. Deppigt. Men det krävs inte så mycket för att tackla det här problemet. Allt du behöver göra är att efter semesterns första vecka lägga en halvtimme varannan dag på att tänka abstrakt och kreativt på samma nivå som hemma, så undviker du att bli dummare.

Om du har gjort allt för att tackla övergången från semester till jobb och ändå inte kan hitta motivationen, så överväg om du är på rätt arbetsplats. Det måste ju inte vara semestern det är fel på.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar