7 träningstyper du kan hitta på gymmet

Det är vinter och många av oss åker till gymmet för att slippa förfrysa tår och fingrar när vi tränar. Vi har satt ihop en lista över de olika träningstyper som du kan hitta på de flesta gym.

Den personliga tränaren

Antingen har du själv fått ta del av hans kärleksfulla behandling, eller så har du hört när han med kraftfull röst ber Ulla, 59 år, att kämpa på med de sista 20 chin-upsen, medan han själv står med händerna bestämt i sidorna. Du känner igen honom på den snygga t-shirten med gymmets namn på, och att han inte kan be någon göra sit-ups utan att nämna hur obliquus internus abdominis verkligen aktiveras under övningen och hur man genom att korsa benen kan undvika knakande ljud i acetabulum.

“Vad gör du här?”-typen

Hon är förmodligen liten och nätt trots att hon i stort sett lever på färdigmat. Hon skulle aldrig drömma om att lämna sin mobil i skåpet i omklädningsrummet och hon kan lätt skriva ett sms medan hon tar 10 kilo i benpress. Vikten hon sätter på maskinerna kan hon lika enkelt få ihop på Ica genom att packa ner två påsar jordnötter och tolv rullar hushållspappersrullar i två plastpåsar. Du känner igen henne på att hon inte tar bort sminket innan träningen – men det är ju bara ofräscht med smink om man faktiskt svettas när man tränar.

The creep

Jobbet är slut för dagen och nu finns det många timmar kvar att spendera på gymmet. De många timmarna har gett honom en fyllig överkropp och ett hav av nya bekantskaper. Du hittar honom där de unga söta tjejerna håller till. Här underhåller han med anekdoter från en svunnen tid medan han flexar allt som går att flexa.

Bikini-fitness-”atleten”

Du hittar henne framför de stora speglarna på gymmet – för när man ändå tränar kan man lika gärna njuta av utsikten. Så kan hon samtidigt öva på sina tävlingsposer i sina plaststiletter, som påminner om något från en utklädningslåda. I januari 2014 bestämde hon sig för att ställa upp i Miss Bikini Fitness och sedan dess har hennes liv handlat om mager kyckling och hur man får venerna att synas tydligt på kroppen. Du känner igen henne på brunkrämen bakom öronen, som förmodligen har suttit kvar sedan den senaste tävlingen, samt hennes otaliga före- och efterbilder på diverse sociala medier.

Triatlon-mannen

Normalt befinner han sig i vattnet eller ute på de svenska landsvägarna, men under vinterperioden kan det hända att han syns bland oss vanliga dödliga på gymmet. Han använder inte maskinerna, utan sätter istället upp 20 kvadratmeter stora hinderbanelikande konstellationer i crossfitsalen och blir väldigt irriterad om någon försöker låna en liten del av golvet för att lägga ut en yogamatta. Du känner igen honom på hans avancerade kläder och utrustning, däribland en hypermodern träningsklocka som följer varje litet framsteg.

Kroppsbyggaren

Han kommer vanligen till gymmet med sin bikini-fitness-tjej i hälarna. På de flesta gym är det inte tillåtet att träna i bar överkropp, men den lilla detaljen kommer han runt genom att ta på sig ett stort och luftigt linne, så att det finns gott om insyn både på sidorna och i halslinningen. Du känner igen honom på att det tar längre tid för honom att fylla på maskinerna med vikter än att faktiskt göra övningarna. Dessutom kan du känna igen honom på hans primala ljudsalvor och självpeppande peptalks: “Come on you can do this, no pain no gain!”

“Jag har ett gymkort”-typen

Sista träningstypen skiljer ut sig för den träffar du nästan aldrig på gymmet. Den här typen kan anta alla sorters former; man/kvinna, tjock/smal, ung/gammal. Gemensamt för dem alla är att de gärna pratar vitt och brett om vad och hur mycket de tränar på gymmet – men när man börjar räkna på hur ofta de kommer iväg på en månad räcker det med ena handens fingrar.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar