Ett städat skrivbord signalerar kontroll och kan bidra till en större lyckokänsla.

Bli din egen lyckas smed - 6 enkla tips

Visst går det att styra lyckoruset. Känslan av att makt och kontroll över ditt eget liv, gör dig mer lycklig, menar israeliska forskare.

5 juli 2016 av I FORM

Och om du är "något" – eller tror att du är något – känner du dig mer äkta och vilar mer i dig själv, precis som att du också bryr dig mindre om vad andra tycker och tänker. Därmed ökar din lyckokänsla, säger israeliska forskare.

Och du behöver inte vara chef för att uppleva de här positiva känslorna. Enligt forskarna kan "upplevd makt" vara viktigare än verklig makt. Därför gäller det att smyga in lite mer auktoritet och styrning i livet. Här får du 6 knep som hjälper dig i både jobb och privatliv.

1. Städa upp på skrivbordet

Ett skrivbord med ordning och reda signalerar kontroll och bidrar till att förebygga stress.

2. Ta till orda på jobbet

Stig fram och ta ordet ibland om du vill signalera styrka och kontroll på ditt jobb. Se till att välja ämnen, som du verkligen brinner för.

3. Fokusera på det du kan styra


Ta fem minuter för att tänka på vad du ska göra nästa lediga dag, om du håller på att drunkna i jobb. När du fokuserar på något du själv kan bestämma, ökar det din känsla av styrka och kontroll.

4. Ta initiativet socialt

Låter du alltid väninnorna bestämma tid och plats, när ni ska ses, se då till att själv komma ut på banan. Genom att ta initiativet känner du dig i kontroll, och samtidigt ser du till att ni gör något som du gillar, vilket gör dig glad.

5. Visa initiativförmåga i din relation

Att känna styrka i en parrelation ökar lyckokänslan. Du ska inte bestämma allt, men se till att det ibland är du som bestämmer vad ni ska göra och vart ni ska.

6. Ta ansvar för en olycklig relationOm du inte är lycklig i din parrelation, sluta omyndigförklara dig själv genom att skylla på din partner. Fokusera i stället på vad du själv kan göra för att få ordning på relationen.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar