Kvinna som slappnar av.

Ser du glaset som halvtomt eller halvfullt? Och hur bra är du på att hantera stressiga situationer? Det är avgörande för din livskvalitet.

© iStock

5 egenskaper som ger bättre livskvalitet

Din personlighet har mycket stort inflytande på din livskvalitet. Läs här om vilka karaktärsdrag som enligt forskare ger ett bättre liv.

17 maj 2017 av Maria Albøg Jespersen

Amerikanska forskare har hittat receptet på hur man lever ett gott liv. En undersökning från University of Southern California har i varje fall dragit slutsatser kring vilka karaktärsdrag man behöver ha för att leva ett bra liv.

Baserat på svar från över 8 000 vuxna kunde forskarna konstatera att egenskaper som optimism och mod spelar en stor roll för hur vi mår.

Ju fler av egenskaperna som deltagarna hade, desto högre inkomst hade de – liksom de även hade fler nära vänner och var mindre sjuka. Läs mer här och se vilka karaktärsdrag du själv har och vilka du kanske behöver jobba lite på.

1. Du har en god arbetsmoral

Om du är plikttrogen på jobbet är du närmare framgång än du kanske tror. Dessutom har forskning visat att människor med en hög arbetsmoral har en tendens att leva längre, skriver Business Insider.

Känner du till de första symptomen på demens?

2. Du är optimistisk

Det kan löna sig att se glaset som halvfullt, liksom 25 procent av de tillfrågade deltagarna gör. 

3. Du tar chanser

Friskt vågat, hälften vunnet, lyder ett känt gammalt talesätt. Dock karaktäriserades endast en femtedel av deltagarna som modiga.

4. Du är bra på att bevara lugnet

Det säger sig nästan själv att det kan hålla mängden stresshormoner nere. Omkring 33 procent av de tillfrågade karaktäriserades som känslomässigt stabila.

5. Du har kontroll

Känner du att du har kontroll över vad som händer i de flesta situationer? Då är du med stor sannolikhet också mer tillfreds med ditt liv. Det här var det vanligaste karaktärsdraget som stämde in på 41 procent av deltagarna i undersökningen.

Källor: Prodeceedings of the National Academy of Sciences och Business Insider

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar