© COLOURBOX

Passiv rökning ökar risken för barnlöshet

Risken att drabbas av barnlöshet, för tidigt åldrande och övergångsålder ökar varje gång du andas in cigarettrök.

16 december 2015

Tänk dig för innan du tänder nästa cigarett eller bara sitter i ett rum där någon röker. Ny forskning som presenteras i den prestigefyllda tidsskriften British Medical Journal visar att både passiv och aktiv rökning ökar risken för barnlöshet.

Studien konkluderar bland annat att kvinnor som under tio år som barn, eller genom vuxenlivet, utsattes för passiv rökning, har 18 procent svårare att bli gravida jämfört med vuxna som inte har inandats rök.

När forskarna jämförde icke-rökare med rökare kunde de också se att kvinnorna som hade rökt löpte 14 procent ökad risk för reell barnlöshet.

Förklaringen bakom den uppmärksammade upptäckten är att cigaretter är fulla av gifter som stör kvinnors fruktbarhet.

Och det är faktiskt inte bara fruktbarheten som tar skada av cigaretterna. Kvinnor som utsatts för passiv rökning kom också i klimaktieriet 1-2 år tidigare än kvinnor som inte utsattes för rökning.

Den tidigare ingången i övergångsåldern tar forskarna allvarligt. Andra studier har visat att tidig övergångsålder hänger ihop med för tidig död. Därför drar forskarna slutsatsen:

- Det (studien, red. anm) stärker den nuvarande evidensen för att alla kvinnor ska skyddas från aktiv, och passiv, rökning.


Du kan läsa studien i sin helhet här.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar