Byt ut lyckopillren mot mindfulness

Mindfulness behandlar depression lika effektivt som lyckopiller, visar ny forskning – helt utan biverkningar.

12 maj 2016 av Redaktionen

Har du väl haft en depression är risken stor att du får en igen, om du inte får behandling. Lyckopiller är ett sätt att behandla, och nu visar den största studien någonsin inom området att mindfulness-baserad behandling är en annan – och lika effektiv – metod.

De brittiska forskarna följde deltagarna i studien i två år och registrerade alla återfall i depression. 47% av deltagarna på lyckopiller föll ner på botten igen, medan siffran för dem som behandlas med mindfulness var 44%.

Även om mindfulness-patienterna klarade sig bättre är skillnaden statistiskt sett så liten att forskarna ser det som oavgjort mellan de två behandlingsformerna. 

TEST: 10 tecken på att du lider av depression.

Långtidshållbar behandling

Står man i valet och kvalet mellan de två behandlingsformerna, talar det för den mindfulness-baserade att den är helt utan biverkningar. Lyckopiller kan ha konsekvenser som viktökning, nedsatt sexlust, svimning och håglöshet.

Samtidigt ser mindfulness ut att vara ett val som håller på lång sikt. Terapin bygger nämligen om och får fyra områden i hjärnan att växa, bl a det område som reglerar våra känslor och påverkar hur vi uppfattar oss själva.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar