© iStock

Nu kan du fördröja övergångsåldern

Forskarnas resultat kan få betydelse för tusentals kvinnor.

29 juli 2016 av Anja Bruneskjold

Kvinnor kommer in i klimakteriet när äggstockarna slutar producera ägg. Produktionen slutar som regel när vi är mellan 40 och 50 år gamla och efter det går det inte längre att bli gravid.

Nu har forskarna dock hittat en annan lösning som möjligen kan ersätta den fertilitetsbehandling som finns idag.

Istället för den vanliga behandlingen med reagensglas, där äggstockarna stimuleras till att producera fler ägg, har forskarna kommit fram till att man kan använda en form av stamcellsbehandling i kvinnors äggstockar.

Kvinnors äggstockar kan ges ett tillskott av blodplasma rik på blodplättar, som är utvunnen ur det kroppsegna blodet, och på det viset kan äggstockarna återigen producera ägg. Normalt används behandlingen för att snabba på läkningen av ben, sår och förstörd kroppsvävnad, men nu tyder resultaten på att den även kan användas i äggstockarna.

Behandlingen har bland annat testats på 30 kvinnor i klimakteriet mellan 46 och 49 år, och två tredjedelar av dem blev gravida under försöket. Därutöver har tre av sex kvinnor, som tidigare misslyckats med fertilitetsbehandling, lyckats bli gravida.

Förutom att kvinnor i klimakteriet kanske kan bli med barn, kan man även skjuta upp besvär så som värmevallningar, trötthet, humörsvängningar, osv, eftersom behandlingen även påverkar de hormonella förändringarna i kroppen.

Forskarna tror dessutom att metoden också kan användas på kvinnor som INTE vill ha barn. Alla resultat behöver dock gås igenom noga.

Känner du till de första symptomen på demens?

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar