Fotboll, hälsa, sport.

Fodboldtræning kan være med til at sænke blodtrykket.

© iStock

Vilken sport sänker blodtrycket?

All träning är bra för hjärt-kärlsystemet, men en del är extra bra. Se här vilken sport som sänker blodtrycket mest.

8 februari 2017 av I FORM-redaktionen

Har du ett förhöjt blodtryck bör du överväga att börja spela fotboll. En ny undersökning från Färöarnas universitet visar att fotboll två till tre gånger i veckan är rena medicinen för kvinnor med ett lätt förhöjt blodtryck.

Vad ska blodtrycket helst vara? Kolla blodtryckstabellen och få svar! 

I undersökningen fick 31 otränade kvinnor mellan 35 och 50 år med lätt förhöjt blodtryck veta om de skulle träna så kallad Fotboll Fitness, eller om de skulle vara en del av kontrollgruppen och inte vara fysiskt aktiva. 

LÄS OCKSÅ: Derfor er sauna sundt for kroppen

Fotboll som medicin

De 19 kvinnor som ingick i träningsgruppen tränade i en timme, två till tre gånger i veckan i ett år, och därefter testade forskarna deras hälsa och jämförde dem med de kvinnor som inte tränade. 

Fotbollsspelarna hade fått lägre blodtryck, lägre fettprocent, de hade förbättrat bentätheten och deras generella fysiska form hade förbättrats. 

Fotboll fitness

Fotboll Fitness är ett koncept där man efter grundlig uppvärmning gör styrke-, balans- och bollövningar följt av fotbollsspel på små banor. Deltagarna får alltså både hög-pulsträning, uthållighetsträning och styrketräning i ett. 

Det spelas inga matcher utan det är fokus på det roliga, sociala och sunda i fotboll. Fotboll Fitness finns just nu i Danmark och som pilotprojekt på Färöarna, i Norge, Serbien, England och Brasilien.

Källa: DBU

GUIDE: Så använder du en blodtrycksmätare hemma

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar