Storstadskvinnor är mer utsatta

Kvinnor som bor i områden där luftföroreningarna är höga har avsevärt högre risk för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

15 april 2010 av I FORM

Kvinnor som bor i områden där luftföroreningarna är höga har avsevärt högre risk för att drabbas av både hjärt-kärlsjukdomar och för att dö av sjukdomen, visar en amerikansk studie som omfattade 65 000 kvinnor som följdes under nio år. Ingen av kvinnorna hade hjärtsjukdom från början.

Forskarna undersökte hur många kvinnor som drabbades av blodproppar i hjärtat eller hjärnan, hur många som fick ballongvidgning eller bypassoperation och hur många som dog av hjärt-kärlsjukdomar. De siffrorna jämfördes med luftföroreningarna.

Resultatet var tydligt: Ju mer luftföroreningar, desto större är hotet mot hälsan. Framför allt de små sotpartiklarna från bilarnas avgaser och kraftverk är farligare än man hittills har trott.

Håll dig hälsosam i storstaden


Är du ofta utsatt för luftföroreningar gäller det som alltid att äta nyttigt och få motion. Se till att äta mycket grönsaker och frukt och bär, som är rika på antioxidanter som skyddar mot fria radikaler, aggressiva syraföreningar som kan leda till utveckling av cancer.

Om du är i riskzonen för att utveckla astma ska du framför allt se till att äta mycket äpplen och päron. En australisk studie har visat att dessa frukter minskar risken för att få astma. Och andra studier har fastslagit att speciellt äpplen bidrar till att hålla lungorna friska.

LÄS OCKSA: 8 viktiga frågor om stroke

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar