© Shutterstock

Så lätt förhindrar du åderförkalkning

Åderförkalkning är en av de främsta dödsorsakerna i världen - men nu har forskarna lyckats lösa upp de livsfarliga kolesterolpropparna i blodkärlen med en känd sockerart. Kolesterolet försvinner ut ur kroppen med urinen.

2 maj 2016 av Mikkel Skovbo, Illustreret Videnskab

Runt 30 procent av alla dödsfall i världen beror på hjärt- och kärlsjukdomar. Bland dem är åderförkalkning, eller ateroskleros som det också heter, den främsta dödsorsaken.

Vad ska blodtrycket helst vara? Kolla blodtryckstabellen och få svar! 

Nu har ett internationellt forskarteam dock lyckats lösa upp åderförkalkningens uppkomst - kolesterol - i tilltäppta artärer i möss. Botemedlet? Sockerarten cyclodextrin, som bland annat är känd som en tillsats i medicin och vissa amerikanska livsmedel.

Resultatet är publicerat i tidningen Science Translational Medicine och har potential att rädda miljontals människoliv.

Sockerart halverar åderförkalkning

I försöket matade forskarna möss, som hade en genetisk läggning för åderförkalkning, med mat som hade ett högt kolesterolvärde. Samtidigt injicerade de cyclodextrin under huden på mössen.

Forskarna vet ännu inte hur cyclodextrinet verkar men de tror att sockerarten hjälper till att stärka immunförsvarets renhållare, makrofagerna, och deras förmåga att transportera och förstöra kolesterol.

Mössen i försöket fick inte bara mindre kolesterol i artärerna, även den redan existerande mängden kolesterol i kroppen minskade med 45 procent och ökade utsöndringen av fettet genom urinen.

Få snyggt set från Kari Traa + 3 nr av I FORM – ENDAST 99:– Klicka här >>

LÄS OCKSÅ: Derfor er sauna sundt for kroppen

Nästa steg: Försök på människor

Därefter testade forskarna cyclodextrin i ett cellprov från en åderförkalkad blodådra från en människa och resultatet visade sig vara positivt.

Nästa steg är nu att undersöka sockerartens effekt och biverkningar genom försök på människor.

Forskarna är optimistiska eftersom cyclodextrin redan är godkänt för användning i människor och bland annat används till att lösa upp medicin i kroppen samt att ta bort kolesterol från amerikanska matvaror som majonnäs, smör och godis.

GUIDE: Så använder du en blodtrycksmätare hemma

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar