Kvinna äter choklad.


© Colourbox

Hurra! Choklad är bra för hjärtat

Vi ger dig fler goda skäl att äta choklad

1 december 2016 av I FORM-redaktionen

De flesta av oss hittar lätt en ursäkt för att äta choklad, men många av oss får också dåligt samvete efteråt. Så behöver det inte längre vara.

Choklad varje dag

De flesta av oss har hört talas om det innan – att det kan vara bra för hälsan att äta choklad. Men det är inte lika många som känner till att ett dagligt intag av choklad kan vara sunt för hjärtat.

Forskning från Brown University har med hjälp av 1139 testpersoner undersökt hur antioxidanten flavanol, som finns i kakaobönan, påverkar hjärtat. Här upptäckte forskarna att ett dagligt intag av 600 milligram flavanol, som finns i mörk choklad, kan minska risken för hjärtsjukdom betydligt.

Orsaken till att ett dagligt intag av flavanol är sunt för hjärtat beror på att det bidrar till en jämn och god syresättning av blodet.

Hitta fler sunda matvaror för hjärtat här

Denna chokladen ska du välja

Även om det är frestande att sätta tänderna i all choklad, spelar det roll vilken sort du väljer om du vill äta för hälsans skull. Det avgörande är flavanol-innehållet och därför är det uteslutande mörk choklad med en hög kakaoprocent som du ska sikta in dig på.

I gengäld får du ännu fler hälsomässiga vinster av att äta den mörka chokladen. I undersökningen visade det sig också att blodsocker och insulinnivå sjunker och det goda HDL-kolesterolet stiger. 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar