Magnesiumrika råvaror.


© Colourbox

Fyll på med magnesium

Nästan en femtedel av oss har förhöjt blodtryck och en fjärdedel vet inte om det. Men lyckligtvis kan du sänka ditt blodtryck genom att äta magnesium.

1 september 2016 av Jerk W. Langer

Så får du i dig magnesium utan tillskott

Du kan utan problem äta livsviktigt magnesium och på det viset sänka risken för förhöjt blodtryck, blodpropp i hjärtat och störd hjärtrytm. Magnesium finns i grönsaker, baljväxter, nötter, frön och fullkornsprodukter. Här kan du se vad de mest potenta råvarorna innehåller per 100 gram.


Frön, nötter, kärnor

  • Paranötter 357 mg
  • Lin-, vallmo- och sesamfrö 351 mg
  • Cashewnötter 273 mg
  • Mandlar 265 mg
  • Pinjenötter 251 mg
  • Jordnötter 190 mg
  • Hasselnötter 158 mg

Korn 

  • Vetekli 480 mg
  • Havregryn 200 mg
  • Brunt ris 119 mg
  • Bulgur 116 mg
  • Grahamsmjöl 103 mg
  • Bovete 101 mg
  • Hirsflingor 100 mg

Baljväxter

  • Sojabönor 225 mg
  • Mungbönor 189 mg
  • Vita bönor 184 mg
  • Kikärter 160 mg
  • Bruna bönor 131 mg
  • Gula ärtor 82 mg
  • Linser 77 mg

Grönsaker

  • Ingefära 43 mg
  • Krasse 37 mg
  • Rotpersilja 36 mg
  • Kronärtskocka 35 mg
  • Grönkål 31 mg
  • Palsternacka 30 mg
  • Persilja 29 mg

LÄS OCKSÅ: Kan man få för mycket magnesium?

Så vet du om du får för lite magnesium

Du riskerar brist på magnesium om du …
  • svettas mycket
  • har kraftiga menstruationer
  • dricker mycket kaffe eller alkohol
  • har typ 2-diabetes
  • ofta bantar
  • har kronisk diarré
Symptomen på magnesiumbrist är diffusa, men kan vara trötthet, ångest, oro och irritabilitet, sömnbesvär, magproblem, störningar i hjärtrytmen, stickningar i fötterna och nedsatt muskelstyrka.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar