Var rädd om ditt hjärta - här kommer fyra siffror att hålla koll på.

4 siffror som visar om ditt hjärta är i riskzonen

Kolla ditt midjemått, blodsocker, blodtryck och kolesterolvärde – de avslöjar om det är dags att ändra livsstil.

8 juli 2013 av I FORM-redaktionen

 • MIDJEMÅTT

  Håller du ditt midjemått under 80 cm visar du inga tecken på magfett som är farligt för hjärtat. Smyger midjemåttet upp mot 80 och närmare 88 cm är risken för livsstilssjukdomar lätt förhöjd. 90 procent av de kvinnor som mäter mer än 89 cm i midjan har minst en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar – till exempel förhöjt kolesterol eller blodtryck. Midjemåttet är viktigare än både din vikt och ditt BMI, för det är fettet som sitter på dina organ djupt inne i magen som är farligast för hjärtat.


 • BLODSOCKER

  Enligt en av världens ledande kardiologer och specialister på kvinnors hjärthälsa, Lori Mosca, fördubblar du risken att drabbas av hjärt-kärlproblem om du lider av diabetes. Men även förstadiet till diabetes, det vill säga förhöjd eller kraftigt skiftande blodsockernivå, ökar din risk med 30 procent. Ditt blodsocker ska ligga på 4-7 mmol/L på fastande mage. Ligger det på 8 mmol eller mer är blodsockret förhöjt och det är ett tecken på diabetes. Men redan vid 5,6 mmol/L ska man vara uppmärksam (enligt de amerikanska hälsomyndigheterna har man prediabetes om blodsockret ligger mellan 5,6 och 7,9 mmol/L). Din blodsockernivå ska mätas på fastande mage. Du kan mäta själv hemma med en blodsockermätare eller gå till doktorn och vissa apotek för att få hjälp med att göra det.


 • BLODTRYCK

  Ny forskning visar att kvinnor som har förhöjt blodtryck under graviditeten, eller havandeskapsförgiftning, löper dubbelt så hög risk att senare drabbas av hjärt-kärlproblem. Ett hälsosamt blodtryck ligger under 120/80 mm Hg. Är ditt blodtryck högre än 140/90 löper du väsentligt större risk att drabbas av åderförkalkning och blodproppar. Mät ditt blodtryck hos läkaren. Gör du det själv hemma med hjälp av en blodtrycksmätare, mät då flera gånger under ett dygn.

Vad ska blodtrycket helst vara? Kolla blodtryckstabellen och få svar!


 • KOLESTEROLVÄRDE

  Ett hälsosamt kolesterolvärde ska vara lägre än 200 mg/dl. Det osunda LDL-värdet ska ligga på mindre än 100 mg/dl och det nyttiga HDL över 50 mm/dl. Särskilt hos kvinnor sänker ett högt HDL risken för hjärtproblem. En ökning av HDL med 1 mm/dl sänker risken med 3 %. Ditt kolesterolvärde ska mätas på fastande mage. Du kan få det gjort hos din läkare eller hos vissa apotek.

GUIDE: Så använder du en blodtrycksmätare hemma

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar