Kvinna bryter av cigarett.


© iStock

Forskningen har talat: Så lyckas du med att sluta röka

Så fimpar du en gång för alla.

16 december 2016 av Anna Sjøstrøm

Det har länge varit ett stort intresse inom forskningen att hitta den rätta metoden för att hjälpa rökare att fimpa för gott. Och nu har forskarna visat på mycket goda effekter av en särskild metod. 

Hur ska jag bära mig åt?

De flesta rökare vill MYCKET gärna bli av med den osunda vanan. Men hur bär man sig bäst åt? Ska man sluta på direkten, eller är det bättre att sluta gradvis?  

Nu har vetenskapen undersökt detta och kommit fram till att det mycket väl kan finnas en fördel med att välja den hårda vägen och bara sluta direkt. 

Forskningsresultatet från Oxford University är baserat på 700 personer,  som alla ville sluta röka och hade 2 veckor på sig. Hälften av gruppen fick sluta först när de 2 veckorna hade gått, och de andra fick minska rökningen gradvis fram till rökstoppsdagen.

Det framgångsrika sättet

Forskarna mätte efteråt de två grupperna röksug efter 4 veckor respektive 6 månader efter rökstoppet. 

Resultatet visade att de personer som hade slutat från den ena dagen till den andra klarade sig bäst – både efter 4 veckor och 6 månader. Efter 6 månader visade det sig faktiskt att 22 procent av de personer som hade slutat på dagen fortfarande var rökfria, medan endast 15 procent av de personer som hade fimpat gradvis, fortfarande höll sig rökfria. Vill du fimpa helt och bli rökfri kan du alltså med fördel välja den hårda vägen och sluta röka på dagen.

Få en snygg Kari Traa träningströja + 4 nummer av  I FORM för bara 149 kr.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar