Yoghurt hejdar din förkylning

Håller du på att bli förkyld? Då finns det andra botmedel än citrusfrukter och flädersaft. Det har visat sig att du också kan mota en förkylning på upploppet med en skål grekisk yoghurt.

7 november 2010 av I FORM

IMMUNFÖRSVAR

En ny österrikisk studie med 33 kvinnor visar att yoghurt har effekt på många sätt. För det första visar studien att kvinnor som äter mellan 1,5 och 2,5 dl yoghurt per dag producerar fler vita blodkroppar som skyddar kroppen mot infektioner. Dessutom är yoghurt också i sig själv gynnsamt för ditt immunförsvar, vilket bl a beror på det stora innehållet av probiotiska mjölksyrekulturer som överlever vägen ner genom magen, så att de kan bosätta sig i tarmen.

Kefir har fått en comeback. Men vad är kefir egentligen bra för? Få svaret här

Mjölksyrekulturer är de som gör yoghurt av mjölk. Kulturerna i produkter som ProViva yoghurt, Cultura Dofilus m fl tillhör de så kallade probiotiska bakteriestammarna som kan främja tarmsystemets bakterieflora. Traditionella varianter är t ex lactobacillus acidophilus som ofta betecknas som en probiotisk kultur. Deras egenskaper tillför en extra fördel till yoghurtens övriga egenskaper: ett rikt innehåll av muskeluppbyggande protein, skelettstärkande kalcium och olika värdefulla vitaminer.

Är du osäker på om din hosta beror på lunginflammation? Läs vår guide och lär dig mer om de lömska symptomen.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar