Män och kvinnor sätter upp kom ihåg-lappar på en vägg.

Glömt var du har lagt nycklarna? Se om det oftast händer för män eller kvinnor.

© iStock

Vem har bäst minne: Män eller kvinnor?

Kvinnor säger ofta att de kommer ihåg bättre än män. Se om det ligger något i det och få tips för att boosta ditt minne.

15 november 2016

Åh ... Jag har det på tungan. Har någon gång tänkt så när du spelar Trivial Pursuit eller känner igen ett ansikte men inte kan komma ihåg namnet, om du så blir hotad till livet?

Frågan är om detta är vanligare bland män eller kvinnor? Det har forskare tittat närmare på och svaret är glasklart: Kvinnor har bättre minne. Åtminstone yngre kvinnor, för skillnaden utjämnas i takt med att vi kommer in i klimakteriet. Det är speciellt inlärningsförmågan och korttidsminnet som försämras med sjunkande östrogennivå.

Boosta minnet med de här 5 knepen

Tänk om du aldrig glömde var du har lagt nycklarna. Som tur är finns det mycket du själv kan göra för att boosta ditt minne – oavsett din ålder.

1) Upprepning gör dig bättre på att minnas, så säg t ex det nummer du vill komma ihåg flera gånger för dig själv och skriv ev ner det.

2) Träna din hjärna genom att t ex lära dig ett nytt språk, spela ett instrument eller spela ett spel.

Känner du till de första symptomen på demens?

3) Spring en runda. Motion stärker hjärnans blodförsörjning och nervcellerna samt stimulerar bildandet av nya neuroner i hippocampus. Det förbättrar både inlärningsförmågan och minnet.

4) Minska stressen. Kronisk stress kan ge fysiska skador i hjärnan, som skadar ditt minne. Det kan vara svårt att ta bort stressen helt, men försök att få in lugna stunder i din tillvaro, gör andningsövningar och lär dig att meditera.

5) Sov gott. Det är under sömnen som hjärnan repeterar allt det nya som den har lärt sig under dagen. Se till att få åtta timmars sömn varje natt.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar