Födelsedagstårta med massor av ljus.

Vill du öka chanserna att bli riktigt gammal? Läs mer här.

© iStock

Världens äldsta kvinna äter detta varje dag

Emma Morano är med sina 117 år så vitt vi vet världens äldsta människa, och vi kan avslöja att det inte har med medelhavskosten att göra.

6 december 2016

Italienskan Emma Morano har precis firat sin födelsedag. Hon är 117 år. I samband med detta har världspressen fått möjlighet att få receptet på hennes långa liv.

Fru Morano förklarar att hon varje dag äter flera småkakor och minst två ägg. Frukt och grönt håller hon sig i stort sett ifrån.

Det är kanske onödigt att nämna, men Emmas rekordgoda hälsa har hon snarare uppnått trots det hon äter än på på grund av det hon äter. Enligt hennes läkare har alla kvinnor i hennes släkt uppnått en hög levnadsålder, så förmodligen har Emmas ålder en del med goda gener att göra. 

Om du nu inte har blivit välsignad med Emma Moranos gener, så finns det dock en hel del du själv kan göra för att få sätta 117 ljus i tårtan.


Bokläsare, aktiva och fiskätare lever längre

Högutbildade lever längre. En advokat blir i genomsnitt åtta år äldre än en sopgubbe, och bara en halvtimme bokläsning i veckan ökar levnadsåldern markant.

Du ska dock inte sitta med näsan i en bok hela dagen. Fysiskt aktiva kan nämligen förvänta sig att leva fem år längre än de som är mycket stillasittande på fritiden. All motion hjälper.

Få en snygg Kari Traa träningströja + 4 nummer av I FORM för bara 149 kr. Den perfekta tröjan för kallare dagar – se erbjudandet här.

När du ändå ska ut och motionera kan du ta en sväng förbi fiskhandlaren, för fiskätare lever nämligen väsentligt längre än människor som äter mycket kött från fyrbenta djur.

Källa: Women's Health

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar