Jag håller brösten tätt till kroppen och tar hand om dem så gott jag kan. Hur de ser ut är faktiskt mindre viktigt...

Träning är mina brösts bästa vapen

Även om det kan kännas villrådigt om vad vi stoppar i munnen så är det kristallklart – träna, det ska vi!

7 oktober 2011 av Malin Perlheden

När jag och mina väninnor talar om bröst är det ofta i termer av estetik. Vi klagar på storlek och form – för stora, små, hängiga eller kanske ojämna. Men det är inte bara ord, brösten är så viktiga att vi också skrider till handling. En väninna tröttnade på sina små bröst och fick dem förstorade, medan en annan gav upp kampen mot sina stora och lät få dem förminskade. Men vi, alla kvinnor runt de 30, glömmer ju det viktiga. För vem bryr sig om hur brösten ser ut, när dagen kommer då de kan riskera våra liv? Jag betvivlar att det finns en enda kvinna som har drabbats av bröstcancer som oroat sig för hur snygga hennes bröst ter sig.

En undersökning på iform.se under sommaren visade att majoriteten av kvinnor inte tänker på det här med bröstcancer, det är ett typiskt ”det händer alla andra – inte mig”-resonemang (Läs mer om undersökningen i aktuellt nummer av I FORM) som faktiskt kan kosta oss livet. För det är inte bara när vi är drabbade av sjukdomen som vi ska börja ta hand om våra bröst - det är NU.

Under oktober har Cancerfonden sin årliga Rosa Bandet-kampanj för att uppmärksamma denna sjukdom som drabbar 1 av 9 kvinnor någon gång i livet. På iform.se uppmärksammar vi detta genom en tema-sida på hur vi bäst förebygger genom kost och träning.

Det kommer ständigt nya forskningsrön om vad vi ska äta, eller inte äta, för att undvika den fruktade sjukdomen cancer. Utvecklingen inom detta forskningsområde bevakas av våra kunniga experter i I FORM. De utvärderar och vägleder er till de bästa valen i varje nummer av tidningen. Men en sak är säker: träning är ett mycket starkt vapen för att förebygga bröstcancer, detta bekräftas av studier gjorda under 25 år. Även om det kan kännas villrådigt om vad vi stoppar i munnen så är det kristallklart – träna, det ska vi!

Ni som följer min blogg vet att jag främst ägnar mig åt löpning och just nu ligger i hårdträning inför halvmaraton 2012. Vad jag har på mig under mina numera ganska långa löparrundor spelar inte så stor roll, förutom när det handlar om skor och sportbehå. Ordentliga skor är en självklarhet för alla löpare, man vill ju inte bli skadad, men minst lika viktigt är det med en bra sportbehå. Den ska sitta bra, stötta och vara skön. 

LÄS OCKSA: Så upptäcker du malignt melanom

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar