© iStock

Stärk ditt inre skydd mot sjukdomar

Du har kanske förbisett det i åratal, men sanningen är uppenbar. Ditt immunförsvar, din energi och ditt välbefinnande får en kick som du tydligt känner om du försäkrar dig om att din mage har optimala villkor. Läs här om hur mycket du kan vinna genom att ta din insida på allvar.

26 juni 2015 av I FORM

Om du någon gång har känt byxorna strama runt en uppsvullen mage behöver du säkert inte någon extra motivation för att ta chansen att lära dig lite mer om hur du får din matsmältning att fungera optimalt. En svullen mage – eller en med förstoppning och illamående – är något av det mest förgörande som finns för ditt humör, ditt välbefinnande och din självkänsla.

Drömmer du om färre sjukdagar och starkare immunförsvar? Då ska du bara äta de här 8 råvarorna

Undvik sjukdom med en sund mage

Skulle du ändå behöva lite extra motivation så får du den här. Din mage är nämligen långt ifrån bara viktig för ditt välbefinnande, du kan känna hur den direkt och i hög grad också har betydelse för din hälsa på både kort och lång sikt.

70-80 procent av ditt immunförsvar – och därmed din kropps förmåga att avvisa en stor del av de ämnen som kan göra dig sjuk - sitter i tarmarna. En bra matsmältning med rätt mängd sunda bakterier kan alltså kväva skadliga bakterier och virus och vara avgörande för om du blir allvarligt sjuk eller bara lite ur form om du t ex äter dålig mat. Samtidigt kan en sund mage få matsmältningen att flyta så att tungmetaller och andra giftiga ämnen inte uppehåller sig så länge i tarmarna att de genom att beröra tarmarnas väggar under längre tid kan göra skada.

Om du ibland känner obehag i magen, eller om den är uppsvälld som en badboll, är det alltså mer än bara förödande för din förmåga att knäppa jeansen. Det är avgörande för din hälsa.

En sund mage ger dig:

  • större välbefinnande
  • bättre immunförsvar
  • en smal kropp
  • fler hälsosamma ämnen i ditt blod
  • mindre risk för hjärtsjukdom och cancer

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar