Vintermörkret är tufft för både humör och hälsa, inte minst eftersom vi är helt tömda på det livsviktiga D-vitaminet, som solen förser oss med under sommarmånaderna. Här berättar vi varför D-vitamin är så superviktigt och visar dig hur du återuppbygger ditt lager av solskensvitaminet och håller influensavirus och vinterdepression borta.
D-vitamin är det enda vitamin som din kropp själv kan bilda. Det sker när solens UVB-strålar når din hud på sommaren. Från oktober till slutet av april står solen dock för lågt på himlen här i Skandinavien för att strålarna ska kunna tränga igenom atmosfären.
D-vitamin är en fettlöslig vitamin som lagras i dina fettdepåer. I början av vinterhalvåret kan kroppen därför ta av sitt reservlager, men i slutet av vintern har de allra flesta av oss ett behov av att tanka upp via kosten eller kosttillskott.
D-vitamin finns speciellt i livsmedel som fet fisk och i mindre grad i mjölk och ägg, men du får i särklass mest av vitaminet från solens strålar.
Det finns goda skäl till att D-vitamin kallas mirakelvitaminet. Det är helt avgörande för din hälsa, eftersom det transporterar kalk till ditt skelett. Brist på D-vitamin ökar därför risken att drabbas av benskörhet och kan dessutom ge muskelsmärta.
Tidigare trodde man att vitaminet bara hjälpte till med att ta upp kalk och därmed hålla skelett och tänder starka. Men i dag vet man att D-vitamin verkar i nästan alla kroppens celler. Vitaminet har stor betydelse för dina muskler, immunförsvar, hjärna, hud, njurar och tarm. Det hjälper kort sagt till med att hålla dig pigg och välfungerande.
Flera undersökningar har hittat sammanhang mellan en låg nivå av D-vitamin i kroppen och många sjukdomar, bl a cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, demens, depression, benskörhet och infektioner.
Det finns alltså all anledning att fylla på D-vitamindepåerna året runt.
Den rekommenderade dagliga dosen är 10 mikrogram om dagen för barn över 2 år och vuxna under 75 år. Det behovet täcks för många på sommaren om du utsätter din bara hud i ansiktet, på underben och underarmar för sol i 5-30 min ett par gånger i veckan.
Spendera inte så mycket tid i solen att du blir röd, och följ de vanliga solråden. Under vinterhalvåret behöver du, på våra breddgrader, äta dig till det viktiga vitaminet samtidigt som du använder din “sommardepå”. Det är väldigt svårt att äta sig till tillräckligt mycket D-vitamin.
För att få tillräckligt med D-vitamin rekommenderar Livsmedelsverket därför tillskott för alla barn under 2 år och alla vuxna över 75 år. Det gäller också alla som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat och alla som inte exponeras för solljus på sommaren.Det är särskilt viktigt med tillskott under vinterhalvåret, men det går också bra att ta tillskott hela året.
Även människor som bor i soliga länder har D-vitaminbrist. Exempelvis 1 av 4 australier. Och cirka 1 miljard människor i hela världen.
Fet fisk som lax, öring och sill är den viktigaste källan till D-vitamin under vintermånaderna, då solen inte längre har någon effekt. Fettämnen, kött, ägg, mjölkprodukter och vilda skogssvampar ger också en D-vitamininjektion, men inte tillräckligt för att det ska göra någon större skillnad. Dessutom bryts inte D-vitamin ner under tillagning eller stekning, så du kan tryggt tillaga din fisk eller biff precis som du vill ha den.
Se nedan vilka livsmedel som innehåller D-vitamin.