Glad kvinna dricker te i soffa
Sund och glad hänger ihop

Visste du att ditt humör påverkar din hälsa?

Så boostar du ditt immunförsvar

Immunförsvaret är ditt starkaste vapen mot de bakterier och virus som du möter i vardagen. Se här hur du ger din kropp de bästa förutsättningarna för att hålla sjukdomar borta.

14 april 2010 av Jerk W. Langer

Du vet säkert redan att hälsosam kost och motion är viktiga ingredienser i receptet på ett immunförsvar i toppform.

Drömmer du om färre sjukdagar och starkare immunförsvar? Då ska du bara äta de här 8 råvarorna.

Men forskning visar att du dessutom kan stärka kroppens försvar mot sjukdomar genom att helt enkelt tänka positivt, slappna av och må bra! Här kan du läsa om hur du kan njuta dig till en god hälsa.

Frågor och svar om influensa: Vilka är symptomen på influensa?

God hälsa och gott humör hänger ihop. 

God fysisk hälsa ökar sannolikheten för att du också ska må bra mentalt. Men det omvända är lika viktigt: Är du glad och har det bra så stärker det också ditt immunförsvar.

Och immunförsvaret är ditt starkaste vapen mot de bakterier och virus som du hela tiden möter i din vardag. Inte minst influensa, som regelbundet återkommer i nya varianter och sprider sig som en epidemi.

Influensa, som ger feber, dålig aptit och ont i hela kroppen, kan i bästa fall vara orsaken till några sjukdagar borta från jobbet, men om du hör till en riskgrupp kan det i värsta fall vara livshotande.

Drömmer du om färre sjukdagar och ett starkare immunförsvar? Då ska du äta de här 8 matvarorna.

Naturligtvis kan du ha oturen att fånga upp ett virus eller bakterie, även om du tar väl hand om dig själv och njuter livet. Men när du blir sängliggande på grund av en förkylning eller influensa, visar undersökningar att ditt immunförsvar har mycket enklare att bekämpa sjukdomen, om du är glad och har en positiv inställning till livet.

Här under får du 10 starka – och behagliga – råd för att boosta ditt immunförsvar, så du slipper bli sängliggande, få sjukdagar och irriterande träningsavbrott.

Har du (också) fått halsfluss? Se här hur du blir av med sjukdomen.

10 tips som boostar ditt immunförsvar

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar