Hur lång tid tar det egentligen för koffeinet att försvinna ur kroppen?

Presskaffe skyddar mot bröstcancer

Kanske har press- och kokkaffe oförtjänt dåligt rykte. Enligt en färsk svensk studie skyddar fettsyrorna i kaffet mot bröstcancer.

26 januari 2011 av I FORM

Press- och kokkaffe har hittills haft ett tråkigt rykte som ohälsosamt eftersom det i motsats till filterkaffe innehåller fetter som ökar kolesterolet.

Nu visar en färsk svensk studie att det kanske inte är så illa ändå att njuta av kaffet ofiltrerat. Slutsatsen är att kvinnor som dricker kokkaffe fyra gånger om dagen sänker sin risk för bröstcancer jämfört med personer som dricker vanligt filterkaffe.

strongStor studie/strong
Studien omfattar 64 ooo personer och forskarna anser att det är alla fettsyrorna i kaffe som skyddar mot cancer.

Fettsyrorna får du med i koppen när kaffet inte är lagat enligt filtermetoden. I varje fall visar djurförsök att kaffefettsyror hindrar cancerceller att växa.

LÄS OCKSÅ: Bröstcancer – det här ska du vara uppmärksam på

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar