Motion lindrar fibromyalgi

Motion hjälper om man har drabbats av den mystiska sjukdomen fibromyalgi.

16 juli 2015 av I FORM

Det säger amerikanska forskare, vilka delade upp 207 fibromyalgidrabbade kvinnor i fyra grupper: Grupp 1 utförde aerobics och stretchövningar två gånger i veckan; grupp 2 gjorde samma som grupp 1 samt utförde dessutom lätt styrketräning; grupp 3 följde bara en teoretisk kurs om sin sjukdom; grupp 4 utförde "hela paketet" - alltså både aerobics, stretchövningar, styrketräning samt den teoretiska undervisningen.

Det visade sig att fibromyalgi-patienterna upplevde en avsevärd lindring av sina symtom - i alla hade de fyra grupperna mindre smärtor, mer energi och livsglädje. De kvinnor som upplevde den allra största lindringen hade motionerat och följt den teoretiska kursen. Forskarna påpekar att det förstärker vikten av att fibromyalgidrabbade har en ingående kunskap om sin sjukdom. Kunskapen gör nämligen att motionens gynnsamma effekt på fibromyalgi förstärks.

Detta är fibromyalgi:

Fibromyalgi är en sjukdom där patienten har kroniska smärtor i leder och muskler, är trött, har sömnproblem och koncentrationsbesvär.

Andra symtom kan vara irritabel tjocktarm, nedsatt immunförsvar, yrsel, torra slemhinnor samt tand- och käksmärtor. Diagnosen är erkänd av WHO och kan behandlas medicinskt med smärtstillande medel.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar