Kvinna ligger med huvudet på bordet efter många timmar på jobbet.

Långa arbetsveckor påverkar hälsan för kvinnor.

© iStock

Kvinnan eller mannen: Detta könet tar skada av för mycket jobb

En lång arbetsvecka är inte bara dåligt på kort sikt. Forskning visar att den får långsiktiga konsekvenser – men bara för det ena könet.

31 januari 2017 av Tine Sandorf

Långa arbetsdagar är ansträngande för de flesta, men forskning visar att kvinnor riskerar att få betala ett extra högt pris när de jobbar mycket. 

Kvinnor och långa arbetsveckor

Arbetsveckor på i genomsnitt 60 timmar eller mer kan tredubbla risken för diabetes, cancer, hjärtproblem och reumatism hos kvinnor. Men redan vid en arbetsvecka på mer än 40 timmar börjar risken att öka. 

Det är forskare från Ohio University som har kommit fram till sambandet efter att ha undersökt data från knappt 7 500 personer över en period på 32 år. 

Är du osäker på om din hosta beror på lunginflammation? Läs vår guide och lär dig mer om de lömska symptomen.

Män kommer undan lättare

Medan hårt arbetande kvinnor är överrepresenterade när det gäller flera sjukdomar, visar undersökningen att män med mycket långa arbetsveckor har en ökad risk för reumatism, medan män med en arbetsvecka på 41–50 timmar har en lägre risk för hjärtsjukdom, lungsjukdom och depression än de män som arbetade 40 eller färre timmar i veckan. 

Orsaken till den negativa tendensen bland kvinnor med långa arbetsveckor är inte klar. Tidigare forskning visar dock att kvinnor har en tendens att ta på sig huvudansvaret för familjen, och därför riskerar att uppleva större press och mer stress än de män som arbetar mycket. 

Dessutom kan jobbet kännas mindre tillfredsställande för kvinnor, eftersom de kämpar med balansen mellan arbets- och familjeliv, menar forskarna bakom studien.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar