Kaffebönor bredvid en kaffekopp

Kaffe halverar risken för den här livsfarliga sjukdomen

Ny forskning visar att två koppar kaffe om dagen är effektiv medicin mot en vanlig och farlig leversjukdom.

9 februari 2016 av Anders Ejbye-Ernst

Nu kommer det goda nyheter för dem som gillar att dricka rödvin och kaffe. Ny forskning visar nämligen att kaffe är effektiv medicin mot skrumplever, en sjukdom som uppkommer av långvarig exponering för giftiga ämnen som alkohol.

I studien, en så kallad metaanalys, som omfattade över 500 000 män och kvinnor från sex länder, kom forskarna fram till att hos de personer som drack två koppar kaffe dagligen så minskade risken för den dödliga leversjukdomen, som kan leda till leversvikt, med hela 44 procent.

Kaffe har inga biverkningar

Kaffedrickarnas reducerade risk för leversjukdom är uppseendeväckande. Traditionell medicinering har nämligen ofta mycket sämre effekt.

Exempelvis minskar behandling med statiner risken för hjärtsjukdom med 25 procent, enligt forskarna bakom studien. De påpekar också att kaffe i motsats till de flesta typer av medicin inte har några allvarliga eller dödliga biverkningar.

Förklaringen till kaffets medicinska effekter är enligt forskarna att den svarta drycken bl a innehåller upp emot tusen olika ämnen, varav många är biologiskt aktiva och påverkar vår hälsa. 

Den stora metaanalysen genomfördes av forskare vid University of Southampton. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar