Varför får man huvudvärk?

Det bultar, dunkar eller trycker i ditt huvud, och du står nästan inte ut. De flesta har huvudvärk ibland, men vet du varför och vad som hjälper mot huvudvärk?

Huvudvärk i pannan GIF

HUVUDVÄRK GÖR OFTA VÄLDIGT ONT Vi hjälper dig därför att ta reda vilken slags huvudvärk du har, och hur du lindrar den.

© iStock

Lär känna och lindra din huvudvärk

De flesta vet hur det är att ha huvudvärk, och ibland är orsaken självklar. Du drack för mycket alkohol igår, är snuvig eller så har du tränat hårt och glömt att dricka vatten. Den typen av huvudvärk betecknas som sekundär huvudvärk och är symptom på en sjukdom eller ett tillstånd, som baksmälla, bihåleinflammation eller vätskebrist. De här formerna av huvudvärk är ofta enkla att undvika en annan gång med några enkla åtgärder. Dessutom kan ett par smärtstillande tabletter och en tupplur ofta fixa problemet här och nu. I mer sällsynta fall kan sekundär huvudvärk dock vara ett symptom på en allvarlig sjukdom som till exempel hjärnblödning.

LÄS OCKSA: 8 viktiga frågor om stroke

En annan form av huvudvärk är den primära huvudvärk som orsakas av en verklig sjukdom. Detta kan vara något svårare att diagnostisera och inte minst behandla och förebygga. De tre stora primära formerna av huvudvärk är Hortons huvudvärk, som kallas cluster headache på engelska, migrän samt spänningshuvudvärk som är den absolut vanligaste av de tre. Spännings­huvudvärk drabbar hela 70–80 procent av oss i större eller mindre utsträckning under våra liv.

Känner du till de första symptomen på demens?

Använd I FORMs stora huvudvärksguide här under och lär dig mer om tre vanliga former av huvudvärk – och få råd om hur du lindrar dem bäst.

Varför får man huvudvärk?

Förutom tre vanliga former av huvudvärk och deras orsaker har vi samlat en rad andra anledningar till huvudvärk.

Huvudvärk kan bero på överkonsumtion av läkemedel

Närmare 150 000 svenskar får varje år huvudvärk på grund av för stor konsumtion av huvudvärkstabletter och annan smärtstillande medicin. I genomsnitt äter varje svensk 166 huvudvärkstabletter om året. Du är i riskgruppen om du tar medicin mot huvudvärk mer än 15 dagar i månaden under en period på minst tre månader. Eller om du tar migränmedicin mer än nio dagar under en månad.

TIPS! Det finns ingen annan behandling än att sluta tvärt under två månader. Tala med din läkare om du har svårt att själv ta dig ur din överkonsumtion av piller.

Huvudvärk kan bero på baksmälla

Den här typen av huvudvärk känner de flesta till. Orsaken är välkänd och den är enkel att förebygga genom att inta mindre alkohol.

TIPS! För stunden kan du ta ett par huvudvärkstabletter, dricka vatten och försöka sova bort baksmällan.

Huvudvärk kan bero på för högt blodtryck

De flesta upplever inga symptom av högt blodtryck, men vissa kan drabbas av huvudvärk och yrsel. Högt blodtryck kan i förlängningen leda till hjärt- och kärlsjukdomar så det är viktigt att få behandling. Du riskerar att få sjukdomen om du är överviktig, har en inaktiv livsstil och om sjukdomen finns i släkten.

TIPS! Köp en blodtrycksmätare på apoteket och kolla dig själv hemma. Mät flera gånger morgon och kväll under tre dagar och ta genomsnittet.

Huvudvärk kan bero på förkylning

Huvudvärk kan uppstå vid förkylning, bihåleinflammation och influensa.

TIPS! Vid de två första sjukdomarna kan det hjälpa med nässpray och att ligga med huvudet högt på natten. I vissa fall krävs antibiotika. Vid influensa kan du ta smärtstillande medicin för att dämpa smärtor och få ner febern samt se till att dricka massor av vätska.

Huvudvärk kan bero på vätskebrist

Särskilt under varma sommardagar är risken stor att ditt huvud dunkar på grund av vätskebrist – inte minst under och efter hård träning. Utöver huvudvärk och trötthet så känner du dig kanske också lite yr och är självklart törstig.

TIPS! Drick massor av vatten och komplettera eventuellt med ett par salta kex eller något liknande.

Huvudvärk kan bero på hjärnskakning

Huvudvärk är en typisk följd av en hjärnskakning. Lugn och vila är nödvändig för att hjärnan ska kunna hämta sig efter en hjärnskakning, och för att förhindra att du riskerar att drabbas av kronisk huvudvärk.

TIPS! Hjärnskakning är svår att förebygga generellt, men ett konkret tips är att alltid cykla med cykelhjälm.

LÄS OCKSÅ: Så tar du hand om en hjärnskakning

Huvudvärk kan bero på havandeskapsförgiftning

Havandeskaps­förgiftning kan orsaka huvudvärk och ska tas på allvar. Cirka tre procent av alla gravida drabbas av sjukdomen, som oftast konstateras vid en rutinundersökning hos din barnmorska eller läkare. Högt blodtryck och övervikt kan öka risken att drabbas.

Huvudvärk kan bero på en blodpropp i hjärnan/hjärnblödning

En plötslig och mycket kraftig huvudvärk kan vara symptom på en blodpropp eller hjärnblödning. Andra symptom kan vara plötslig förlamning, talsvårigheter, förvirring samt syn- och balansproblem. 70 procent av de drabbade är över 65 år.

TIPS! Ring 112 direkt – även om symptomen försvinner igen.